Παναγιώτης Ήφαιστος

Καθηγητής, Διεθνείς Σχέσεις-Στρατηγικές Σπουδές

Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

www.ifestos.edu.gr  -- www.ifestosedu.gr  --  info@ifestosedu.gr  -- info@ifestos.edu.gr

 

Τάσσος Παπαδόπουλος

 

Εισαγωγικό σημείωμα: Την ανακοίνωση της αναχώρησης από τα εγκόσμια του Τάσσου Παπαδόπουλου την σχολίασα άμεσα ως εξής: "Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν μέχρι σήμερα ένας από τους τελευταίους αγωνιστές του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού έπους. Ένας από τους τελευταίους επίσης γνήσιους αγωνιστές της ελευθερίας των μεγάλων αντι-ιμπεριαλιστικών και αντι-αποικιακών αγώνων. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος με το να ηγηθεί του κυπριακού λαού για να αντιταχθεί το ΟΧΙ κατά του φασιστοειδούς σχεδίου Αναν κατατάχθηκε στον πάνθεον των μεγαλύτερων, οικουμενικής εμβέλειας, αγωνιστών της ελευθερίας. Το ΟΧΙ κατά του φασιστοειδούς σχεδίου Αναν δεν ήταν απλή υπόθεση. Η πλεκτάνη του σχεδίου Αναν ήταν καλά στημένη. Επί χρόνια πριν το δημοψήφισμα ρίχθηκαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να υπονομευτούν οι αντιστάσεις των Ελλήνων. Κατοχύρωνε τις βρετανικές ιμπεριαλιστικές βάσεις, καθιστούσε την Κύπρο τουρκικό προτεκτοράτο (παραμονή στρατευμάτων και συνδιοίκηση μέσω των εποίκων που νομιμοποιούσε), έβαζε τους ίδιους τους κύπριους να ψηφίσουν παραβίαση των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εγκλήματα πολέμου τους εξαιρούσε από το κοινοτικό κεκτημένων, κατέστελλε την δημοκρατία και αντικαθιστούσε την λαϊκή κυριαρχία με δικαστικά όργανα στα οποία τον τελευταίο λόγο θα είχαν ξένοι. Εγκαθίδρυε, επιπλέον, ένα φασιστοειδές καθεστώς χωρισμένο εσωτερικά σε ρατσιστική βάση. Για μια εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη διεθνούς ομάδας ακαδημαϊκών που θεμελιώνει όλα αυτά βλ. http://www.ifestosedu.gr/32RuleofLaw.htm. Ένα μεταμοντέρνο δικτατορικό καθεστώς με τα όλα του όπου το ιμπεριαλιστικό θηρίο έδειξε όλα τα δόντια του και όπου οι ψυυτοπροοδευτικοί εγχώριοι υπηρέτες του έδειξαν τον πραγματικό πολιτικό, ηθικό και αισθητικό ξεπεσμό τους. Με το να ηγηθεί λοιπόν στο ΟΧΙ κατά του φασισμού ο Τάσσος Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε στην πιο υψηλή βαθμίδα των αγωνιστών της ελευθερίας της ιστορίας. Η ιστορία θα μιλήσει για μικρά πολιτικά λάθη, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν αντιστάθηκε επαρκώς στις εγχώριες ελληνικές πιέσεις δεχόμενως επιδιαιτησία. Σε προσωπική συζήτηση μαζί μου με πληροφόρησε ότι η Αθήνα τον είχε πιέσει αφόρητα γι’ αυτό και πως πίστεψε πως θα μπορούσε να διαχειριστεί τα προβλήματα. Υπάρξεις όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν πεθαίνουν. Είναι παράδειγμα ζωής και θα βρίσκονται πάντα ανάμεσά μας. Πολλά μας περιμένουν και τέτοιοι υποδειγματικοί αγωνιστές της ελευθερίας φωτίζουν την πορεία μας". Σ' αυτά προσθέτω και τα εξής: Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τρεις φορές στην ζωή του, αγωνίστηκε για την ελευθερία. Πρώτον, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των κυπρίων. Δεύτερον, κατά της χουντοφασιστικής συνομωσίας που οδήγησε στο πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο. Τρίτον, με την αντίσταση κατά του διεθνοφασιστικού σχεδίου Αναν. Στην παρούσα σελίδα θα αναρτώ διάφορα σχόλια που κρίνω αξιόπιστα και αξιοπρόσεκτα αρχίζοντας με την διακήρυξη της 7ης Απριλίου 2004 που διακήρυξε ένα από τα τελευταία ΟΧΙ. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Περιεχόμενα

17.12.2009. Κύπρου Νικολαίδη, ομιλία στο ετήσιο μνημόσυνο

7.4.2004. Το Διάγγελμα του ΟΧΙ για το φασιστοειδές σχέδιο Αναν

Αποχαιρετιστήριοι λόγοι στην κηδεία του προέδρου

Το πρώτο ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου το 1959

Τ.Τζιωνή, Τελευταία συνάντηση, ανθρώπινες στιγμές με πολιτικό νόημα

Miguel Angel Moratinos is Minister of Foreign Affairs and Co-operation of Spain
Αριστου Μηχαηλίδη: Μα τόσο σπουδαίος ήταν;

Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου Ο Τάσσος έφυγε νωρίς

Βασ. Φίλια, Τάσσος διαχρονική μορφή του ελληνισμού

Σάββας Παύλου, Τεκμήρια παραγωγής νοοτροπιών

------------------------------------------------------------------

17.12.2009. Κύπρου Νικολαίδη, ομιλία στο ετήσιο μνημόσυνο

Κύπρου Νικολαίδη

Ομιλία στο ετήσιο μνημόσυνο τον Δεκέμβριο 2009

Mαζευτήκαμε σήμερα στον ιερό τούτο χώρο για να τιμήσουμε τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου.

 Του Τάσσου Παπαδόπουλου, τoυ Εθνικιστή, του τουρκοφάγου, του αδιάλλακτοu που μας απομόνωσε από τους καλούς μας φίλους Άγγλο-Αμερικάνους και Σουηδούς. Αυτού του απορριπτικού αλλά και συνάμα ενδοτικού, που απο τη μια δεν ήθελε λύση και που δεν δέχτηκε την δήθεν καλή προσφορά του Erdogan να πάρουμε πίσω την Καρπασία, αλλά που από την άλλη νομιμοποίησε το έγκλημα πολέμου των εποίκων και πρόσφερε την Προεδρία της Δημοκρατίας σε κάποιο κουβαλητό από την Τουρκία, αφού άλλωστε οι έποικοι αποτελούν και την πλειοψηφία στα κατεχόμενα. Και ποιος ξέρει τι άλλα θα του καταλογίσουν στο μέλλον εχθροί και άσπονδοι φίλοι,  ίσως πως ήταν φανατικός υποστηρικτής της παραμονής στην Κύπρο των αγγλικών βάσεων και του Τουρκικού στρατού κατοχής, υποστηρικτής της διχοτόμησης ή της συνομοσπονδίας κάτω από την κηδεμονία της Τουρκίας της Αγγλίας.

 Για μένα, τον γιατρό των ανθρώπων που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί, που ζω στην Αγγλία για σαράντα τώρα χρόνια, που στον τομέα μου προωθώ έμπρακτα την ελληνοτουρκική φιλία, για μένα, αλλά όχι μόνο για μένα, για το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνισμού, και όχι μόνο της Κύπρου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ο άνθρωπος που μας έκανε μετά από πολλά πολλά χρόνια να αισθανθούμε περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες, μας έδωσε τη δυνατότητα να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι.  Για όλους εμάς ο Τάσσος Παπαδόπουλος, είναι εκείνος που όρθωσε το ανάστημα της καταρρακωμένης από χρόνια εθνικής μας αξιοπρέπειας.

 Πριν από ένα ακριβώς χρόνο είχα το θλιβερό προνόμιο να βρίσκομαι δίπλα του τις τελευταίες δύσκολες στιγμές της ζωής του. Στέκοντας ευλαβικά δίπλα στο βασανισμένο του κορμί που πολεμούσε να κρατηθεί στη ζωή, ένιωθα αφάνταστο πόνο και δέος γι αυτόν τον μεγάλο Κύπριο που έδινε ακόμη μια δύσκολη και άνιση μάχη. Την ώρα που η καρδιά του σταμάτησε να πάλεται ένιωσα έντονα την φλόγα του ελληνισμού να τρεμοπαίζει.  Ένιωσα πως η Κύπρος ορφάνεψε για ακόμη μια φορά 31 χρόνια μετά το θάνατο του Εθνάρχη Μακάριου.

 Μαζευτήκαμε σήμερα για να σταθούμε δίπλα στην Φωτεινή, την Μεγάλη Κυρία όπως ο ίδιος έλεγε, στα παιδιά και τα αδέλφια του, που χθες έχασαν για δεύτερη φορά τον δικό τους άνθρωπο.  Μαζευτήκαμε εδώ για να αποτίνουμε φόρο τιμής στον απροσκύνητο αγωνιστή της λευτεριάς, τον σημαιοφόρο της Ελληνικής αξιοπρέπειας Τάσσο Παπαδόπουλο.  Μαζευτήκαμε για να δηλώσουμε πως όπου και αν βρίσκεται η σορός του, ότι και αν την έκαναν, οι παρακαταθήκες που μας άφησε θα μείνουν ζωντανές. 

Τη φωνή του Τάσσου δεν μπορεί κανείς να την σιγήσει.

·         Θέλουμε λύση έλεγε ο Τάσσος η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική, βιώσιμη και δημοκρατική, που θα επανενώνει την πατρίδα μας, τον λαό, την κοινωνία, τους θεσμούς και την οικονομία που θα είναι βασισμένη στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, και το διεθνές δίκαιο. Μία Κύπρο ελεύθερη χωρίς πρόσφυγες και με ίσα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους. Μία Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς, έποικους και κηδεμόνες.

·         Θέλουμε γρήγορη λύση και γνωρίζουμε πως η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα χρειαστεί και κάποιο είδος συμβιβασμού. Αλλά oλόκληρος και ενωμένος ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν πρόκειται να αναγνωρίσει και να νομιμοποιήσει με την υπογραφή του τα τετελεσμένα γεγονότα που δημιούργησε το προδοτικό πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και η βάρβαρη τούρκικη εισβολή.

·         Ο λαός μας ουδέποτε θα επιτρέψει ούτε θα ανεχτεί την τουρκοποίηση των κατεχόμενων εδαφών και την μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνομοσπονδία κάτω από την κηδεμονία της Τουρκίας. Μιάς δήθεν ενωμένης Κύπρου στην οποία οι Τούρκοι ουσιαστικά θα είναι αφέντες στον Βορρά και ισότιμοι συνεταίροι στον Νότο.

·         Ο Τάσσος έλεγε, η ειρήνη στην Κύπρο θα διασφαλισθεί μόνο με την αποχώρηση του στρατού κατοχής και μέσα σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, και όχι καταπίεσης, ή ισοπέδωσης των ιδιαιτεροτήτων των δύο κοινοτήτων. Οι εθνικές ταυτότητες και οι ιστορικές καταβολές των δύο κοινοτήτων δεν πρέπει να σταθουν εμπόδιο αλλά, αντιθέτως, να γίνουν ενοποιητικό στοιχείο προόδου, σε μια ειρηνική συνύπαρξη. Πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλ΄ απαιτούμε ανάλογο σεβασμό και για τα δικά μας δικαιώματα.

 Τάσσος Παπαδόπουλος, μισός αιώνας προσφοράς στον Κυπριακό λαό. Φλογερός πατριώτης, πρωτεργάτης στον απελευθερωτικό αγώνα τού λαού μας από την Αγγλική αποικιοκρατία, άξιος και έμπιστος συνεργάτης του Εθνάρχη Μακάριου στη θεμελίωση και προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια στα σχέδια της Τουρκίας, τούς Άγγλο-Αμερικάνους και της ελληνικής χούντας. Υπουργός, Συνομιλητής, Βουλευτής, Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Μιλώντας σήμερα για τον Τάσσο θέλω να επιλέξω εκείνες τις αξίες και αρχές που αντανακλούν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του.

  Για τον Τάσσο η Κύπρος, ο λαός και η πρόοδος του, αποτελούσαν συμβόλαιο και στόχο ζωής. Γι αυτόν το κάθε αξίωμα που αναλάμβανε δε σήμαινε τίποτα πέραν από χρέος, προσφορά και σκληρή δουλειά για να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και στις προσδοκίες του λαού. Για τον Τάσσο η προάσπιση της Κύπρου και η πρόοδος του Κυπριακου λαου, αποτελούσαν συμβόλαιο και στόχο ζωής. Γι αυτόν το κάθε αξίωμα που αναλάμβανε δε σήμαινε τίποτα πέραν από χρέος, προσφορά και σκληρή δουλειά για να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και στις προσδοκίες του λαού.

Ο Τάσσος, αν και πολιτικός, μισούσε τα εξώφυλλα και την ανούσια προβολή. Στις προτροπές μου προεκλογικά, για περισσότερη προσπάθεια από μέρους του ώστε να γίνει πιο αρεστός στον κόσμο, μέσα από επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις και ενέργειες, μου απαντούσε “Κύπρο ο κόσμος έχει κρίση και δεν πιάνεται κορόιδο”. Δε θέλησε ποτέ να κάνει εκπτώσεις, να ρίξει το επίπεδό του και να υποκριθεί, για να γίνει περισσότερο δημοφιλής και να κερδίσει πρόσκαιρες συμπάθειες. 

Ο Τάσσος σεβόταν βαθύτατα τον άνθρωπο, τους θεσμούς και το κράτος. Φύσει αξιοκράτης έδινε ευκαιρίες σε όλους αλλά τον κέρδιζαν μόνον οι αξιοπρεπείς, οι ικανοί και οι εργατικοί. Αποδεχόταν και επιβράβευε με το λόγο του μόνο τους καλούς και τους άξιους. Αντιπαθούσε και δεν μπορούσε να το κρύψει τους τεμπέληδες, τους υποκριτές και τους κόλακες. Ήταν ορκισμένος εχθρός του «ρουσφετιού», της μετριότητας, της αναποφασιστικότητας, της ημιμάθειας, της δειλίας και της επιπολαιότητας.

Άνθρωπος γεμάτος αξιοπρέπεια, πανέξυπνος και πολυθεματικός, οι εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις αστείρευτες, ήταν βαθιά μορφωμένος. Εξέφραζε με παρρησία τις θέσεις του, προάσπιζε με θάρρος τα πιστεύω του και ήταν πάντα πρώτος στην ανάληψη ευθυνών. Επίμονος, αλλά και πιστός στις Αρχές του. Σε μια από τις τελευταίες μας συζητήσεις μου είχε πει: Δεν με ενδιαφέρουν τα κομπλιμέντα και τα χειροκροτήματα των ξένων αλλά η προάσπιση των συμφερόντων του λαού μας. Δεν είμαι αρεστός στους Άγγλο-Αμερικάνους και τον κύριο Karl Bilnt γιατί αποτελώ εμπόδιο στη πολιτική τους για προώθηση της άνευ όρων ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Απλός και προσγειωμένος, άνθρωπος με βάθος, του γραπτού λόγου και όχι της επιφάνειας. Ο Παπαδόπουλος ήταν η εικόνα του ανθρώπου που εκφραζόταν προσεκτικά, που κατέβαλλε σαφή προσπάθεια να κυριολεκτεί, να πείθει με τον πραγματισμό, την τεκμηρίωση και τη λιτότητα των λεγομένων του. Τον ένιωθες ειλικρινή, σου ενέπνεε σιγουριά και εμπιστοσύνη.

 Αλλά, όπως και ο Εθνάρχης Μακάριος, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν και Ηγέτης! Ένας Ηγέτης που μπορούσε να συσπειρώσει και να εμπνεύσει στόχους, να οδηγήσει με όραμα, να μεταγγίσει ενθουσιασμό και πείσμα για εθνικές κατακτήσεις. Ηγέτης, που στο πρόσωπό του μπορούσε ο πολίτης να ψηλαφήσει πίστη, πάθος, συναίσθημα, ασφάλεια, έκφραση – όχι την ανέκφραστη μάσκα ενός απλού πολιτικού! Δεν ενθουσίαζε απλώς, δεν ήταν δημαγωγός, ήταν ηγέτης επειδή έπειθε. Ένας Ηγέτης που γνώριζε ότι διαχειριζόταν την μελλοντική πορεία ενός ολόκληρου έθνους, γι’ αυτό και δεν λογάριαζε απειλές και πιέσεις.

 Και τον Απρίλη του 2004 ο Κυπριακός Λαός με σημαιοφόρο τόν Τάσσο Παπαδόπουλο και πιστός σε αρχές και αξίες αιώνιες απάντησε με ένα ηχηρό ΟΧΙ στο Αγγλο-Αμερικάνικο Σχέδιο Ανάν που ουσιαστικά κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και νομιμοποιούσε τη τούρκικη κατοχή στην Κύπρο. Αφόρητες ήταν οι πιέσεις, ασφυκτικός ο κλοιός και η θηλιά περασμένη στο λαιμό μας για εθνικό εξευτελισμό. Όλοι, εχθροί και «φίλοι» ζητούσαν παράδοση στην Τουρκία με τη δική μας υπογραφή!  Κι εκείνος μέσα στον παραλογισμό του εκφοβισμού και των εκβιασμών με μια πεισμωμένη περηφάνια, αγνόησε τους δυνατούς, επωμίστηκε το χρέος του, και μετέδωσε το αίσθημα εκείνης της ρεαλιστικής φιλοπατρίας που έχει να κάνει με την ίδια την ανθρωπιά του ανθρώπου. Πήρε το βάρος της εθνικής ευθύνης στις πλάτες του και προασπίστηκε τα δικαιώματα ολόκληρου του Κυπριακού λαού για επιβίωση των Ελληνοκυπρίων και ακηδεμόνευτη συνύπαρξη με τους τουρκοκυπρίους.

 Αυτός που ενώ είχε αφιερώσει τη ζωή του για λύση του κυπριακού βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να καλεί το λαό του να απορρίψει το σχέδιο λύσης που του πρότειναν. Το ΟΧΙ του Τάσσου ήταν όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο και όχι ΟΧΙ στη λύση. Το ΟΧΙ του Τάσσου σκοπό είχε να πετάξει στα σκουπίδια τις διαιρετικές μεθοδεύσεις των ξένων και όχι να διχάσει το λαό μας.

 Την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία περνούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο της Ιστορίας της, όταν Θεοί και δαίμονες της διεθνούς πολιτικής συμφερόντων θεώρησαν πως έφτασε η ώρα να επιβάλουν τα σχέδιά τους για την Κύπρο και ανέμεναν τις ευχαριστίες των σκλάβων που θα πίστευαν ότι «επανένωναν» δήθεν την πατρίδα τους, έγινε η μεγάλη ανατροπή. Ο ηγέτης ενσάρκωσε τις προσδοκίες του λαού. «Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και δεν θα παραδώσω Κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου και σε αναζήτηση κηδεμόνα έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Και ο λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ηγέτη «να υπερασπιστεί το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του.».

 Απέδειξε πως στην Κύπρο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που βρίσκουν νόημα ζωής στην αρχοντιά του απροσκύνητου, όχι από συναισθηματική ανάγκη και εθνικιστικό νταηλίκι, αλλά μόνο από ακλόνητο αίσθημα αυτοσεβασμού και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Για να καταγραφεί έτσι στην ανθρώπινη μνήμη μια ηρωική επιτέλους χειρονομία αντίστασης στην πίεση του ξένου παράγοντα. Και για να σταλεί παντού το μήνυμα πώς είναι οι λαοί αυτοί που τελικά αποφασίζουν για τη μοίρα τους, και όχι οι κατακτητές ή οι ισχυροί του κόσμου τούτου.                          

Φίλε Ηγέτη Τάσσο Παπαδόπουλε, απροσκύνητε αγωνιστή της λευτεριάς, η ζωή και το έργο σου έχουν προδικάσει ότι η μνήμη σου  θα είναι αιώνια. Τις ευθύνες που μας άφησες δεν θα τις απεκδυθούμε. Θα υπερασπιστούμε, Τάσσο, το δίκαιο την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας. Θα αγωνιστούμε, γι΄ αυτό που οραματίστηκες.  Για μία Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη χωρίς ξένους στρατούς και κηδεμόνες.

--------------------------------------------------------------------

7.4.2004. Το Διάγγελμα του ΟΧΙ για το φασιστοειδές σχέδιο Αναν

(Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάγγελμα (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος - 07/04/2004 22:23:57 
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Αυτές της εξαιρετικής ιστορικής σημασίας συνθήκες, νιώθω υποχρέωσή μου να απευθυνθώ σ΄ εσάς: στον Κυρίαρχο Κυπριακό Λαό. Κάθε λαός διαμορφώνει και γράφει τη δική του ιστορία. Άλλοτε με απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες, άλλοτε με δημοκρατικές διαδικασίες διά της ψήφου του. Τώρα καλείται ο Κυπριακός Λαός, καλούμαστε ο καθένας χωριστά και συλλογικά, να γράψουμε την ιστορία του μέλλοντος της Κύπρου.

Η πατρίδα μας, διέρχεται τις πιο δραματικές ώρες της μακραίωνης ιστορίας της. Ώρες καθοριστικές όχι μόνο για το παρόν και τη δική μας γενεά, αλλά και για το μέλλον και τις γενεές που θα έρθουν. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε εμείς σήμερα, διαμορφώνουν και καθορίζουν τις τύχες και τα πεπρωμένα και των επερχόμενων γενεών.

Είμαι πεπεισμένος ότι ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και η κάθε μιά και ο καθένας από σας, έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της απόφασης που καλούμαστε να πάρουμε στο Δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη, και ότι συμμερίζεστε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε με την ψήφο μας. Αυτή η απόφαση ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Κυπριακό Λαό. Ελπίζω οι ξένοι φίλοι μας να σεβαστούν το λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ελπίζω να κατανοήσουν ότι παρεμβάσεις και πιέσεις προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του Κυπριακού λαού, είναι αντίθετες προς ρητή πρόνοια του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και, τελικά, καταλήγουν αντιπαραγωγικές.

Η κρισιμότητα των αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε συλλογικά, αλλά και ατομικά, δεν μας επιτρέπει να αποδυθούμε σε συναγωνισμό για το ποιός είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης. Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο και όλοι έχουμε την ίδια έγνοια για το μέλλον της πατρίδας μας.

Υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις, στην ανάλυση των περίπλοκων και, εν πολλοίς, δυσνόητων προνοιών του Σχεδίου Ανάν και των βραχυπρόθεσμων και μακροχρόνιων αποτελεσμάτων του. Καλώ όλους να λειτουργήσουμε σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, χωρίς φανατισμό και προπηλακισμούς.

Δεν πρόκειται για πολιτικές εκλογές όπου τα Κόμματα καταμετρούν τη δύναμή τους. Δεν θα αναμετρηθούν τα Κόμματα μεταξύ τους. Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία.

Η διαφύλαξη λοιπόν της ενότητας μας είναι ύψιστο χρέος προς την πατρίδα μας. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οφείλουμε να το σεβαστούμε και η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει μονιασμένους και δυνατούς. Η Κύπρος θα μας χρειαστεί όλους. Δεν περισσεύει κανένας.

Σέβομαι και εκτιμώ κάθε καλόβουλη και ειλικρινή άποψη και προσπαθώ να την κρίνω με αντικειμενικότητα και να την σταθμίσω, χωρίς προκαταλήψεις, και ανεπηρέαστος από δογματισμούς ή συναισθηματική φόρτιση.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας φέρω το αυξημένο βάρος της ευθύνης της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων και το χρέος να δηλώσω δημόσια, με ειλικρίνεια και παρρησία τη δική μου αποτίμηση της κατάληξης και την δική μου απόφαση. Χωρίς καμιά προσπάθεια επιβολής της δικής μου επιλογής και θέλησης αλλά ως καθοδήγηση και συνεκτίμηση από σας. Η τελική απόφαση ήταν πάντα και παραμένει δική σας. Η ετυμηγορία σας θα εκφραστεί στο Δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη.

Από την ημέρα που επέστρεψα από τη Λουκέρνη, αφιέρωσα όλο μου το χρόνο για να μελετήσω με τους συνεργάτες μου και τους λειτουργούς του Κράτους το τελικό Σχέδιο Ανάν, σε όλες του τις πτυχές. Άκουσα απόψεις, εκτιμήσεις και αναλύσεις. Παρακολούθησα με προσοχή τον δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί και τα επιχειρήματα που οι διάφορες πλευρές παρέθεσαν. Έχω ζητήσει και έλαβα γνωμοδοτήσεις ξένων διεθνολόγων και συνταγματολόγων πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές και πρόνοιες του Σχεδίου. Αξιολόγησα τις δηλώσεις διεθνών παραγόντων με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αντικειμενικότητα. Αξιολόγησα τις εκτιμήσεις Ελλαδικών Κομμάτων και ξένων Κυβερνήσεων με τις οποίες επικοινώνησα. Αναμένω και θα μελετήσω με προσοχή τις τελικές αποφάσεις των πολιτικών Κομμάτων της Κύπρου, τα οποία σέβομαι και εκτιμώ για την προσφορά τους στον τόπο. Κριτήριο της αξιολόγησής μου ήταν ένα και μοναδικό: η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων του Κυπριακού Λαού στο σύνολό του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτό μου επιβάλλει η συνείδησή μου. Αυτό απαιτεί το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο με τη ψήφο σας με εκλέξατε.

Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ,

Όταν πριν από ένα χρόνο, ζήτησα τη ψήφο σου, ανέλαβα την δέσμευση ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, σε κάθε επίπεδο και από κάθε βήμα που προσφέρεται, για να πετύχω, βελτιώσεις στην, τότε, εκδοχή του Σχεδίου Ανάν, με στόχο να καταστεί λειτουργικό και, άρα, βιώσιμο. Δεσμεύτηκα ότι οι απαιτήσεις μας για βελτιώσεις θα ήσαν εντός των παραμέτρων του Σχεδίου και δεν θα ανέτρεπαν την γενική φιλοσοφία του Σχεδίου, ούτε θα ανέτρεπαν ουσιώδεις και βασικές πρόνοιές του ή συμβιβασμούς που είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί της εκλογής μου.

Δεσμεύτηκα, ακόμη, ότι θα επεδίωκα λύση που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου.

Συνεπής στην πάγια πολιτική του Εθνικού Συμβουλίου, ότι η δική μας πλευρά επιδίωκε δικοινοτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ανταποκρινόμενος σε συνεχείς παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, δεν έπαυσα να επιζητώ και να πιέζω για επανάληψη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα με βάση το Σχέδιο Ανάν και κάτω από τις προϋποθέσεις που είχαν συμφωνηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Τελικά, ο Γενικός Γραμματέας μας κάλεσε στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου του 2004, για να συμφωνήσουμε σε νέα διαδικασία διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως όρο για την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας, την αποδοχή διαιτητικού ρόλου του Γενικού Γραμματέα.

Αν δεν ανταποκρινόμουνα θετικά στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα θα ενεργούσα αντίθετα με την πάγια πολιτική του Εθνικού Συμβουλίου και θα ήμουνα ασυνεπής στην πάγια θέση μας ότι επιδιώκουμε λύση του προβλήματος με συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των, αριθμητικά, μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων που με συνόδευσαν στη Νέα Υόρκη και με τη σύμφωνη γνώμη της, τότε, Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, δεχτήκαμε αυτή την αλλαγή της διαδικασίας. Προσωπικά, δέχτηκα αυτή τη νέα διαδικασία, εφόσον στη διαιτητική απόφαση του Γενικού Γραμματέα, ο λαός της Κύπρου με την άμεση και προσωπική ψήφο του καθενός σε Δημοψήφισμα, θα είχε τον τελευταίο λόγο.

Μετά από εκτίμηση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου, ότι η από μέρους μας υποβολή μαξιμαλιστικών θέσεων θα οδηγούσε σε επικρίσεις κατά της πλευράς μας, υποβάλαμε συναινετικές προτάσεις που εξυπηρετούσαν και τις δύο Κοινότητες. Διατηρήσαμε το δικαίωμα να εγείρουμε πρόσθετα θέματα, σχετικά με το εδαφικό, τις περιουσίες και την επιστροφή των εκτοπισμένων, αν η Τουρκοκυπριακή πλευρά ήγειρε τέτοια θέματα. Όντως η Τουρκοκυπριακή πλευρά ήγειρε τέτοια θέματα και η δική μας πλευρά, με έγγραφα της, ήγειρε τις ανταπαιτήσεις της, τόσο στην εδαφική πτυχή όσο και για τα δικαιώματα εκτοπισμένων και περιουσιών.

Περιοριστήκαμε στον ελάχιστο αλλά πολύ σημαντικό στόχο: στην επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας. Επιδιώξαμε θεσμικές αλλαγές που, από τη μια, θα ενίσχυαν τη λειτουργικότητα της λύσης και από την άλλη θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για επανένωση θεσμών και λειτουργιών.

Η αρνητική στάση και οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκικής πλευράς, αλλά και η ανοχή που τα Ηνωμένα Έθνη επέδειξαν για απαιτήσεις της εκτός των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν, δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, παρά τη δική μας καλή θέληση.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας τη διαιτητική αρμοδιότητα του, κατάρτισε το Πέμπτο Σχέδιο Ανάν, χωρίς να προϋπάρξει συμφωνία των μερών σε οποιοδήποτε από τα θέματα που είχαν εγερθεί στις διαπραγματεύσεις, στη Λευκωσία και στην Ελβετία.

Στο Πέμπτο Σχέδιο Ανάν, περιέχονται βελτιώσεις σε σύγκριση με το Τρίτο και Τέταρτο Σχέδιο Ανάν. Αυτές οι βελτιώσεις δεν ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που είχαμε υποβάλει. Ούτε όσο αφορά τη λειτουργικότητα του Σχεδίου, ούτε όσο αφορά την ετοιμότητα εφαρμογής του από την επόμενη των δημοψηφισμάτων, ούτε όσο αφορά την ουσιαστική επανένωση της πατρίδας μας στο οικονομικό, δημοσιονομικό και νομισματικό τομέα.

Αυτή δεν είναι η ώρα ούτε η ευκαιρία να προβώ σε λεπτομερή ανάλυση του Σχεδίου Ανάν. Αυτό θα γίνει στις επόμενες μέρες και μέχρι την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

Νομίζω, όμως, ότι είναι χρήσιμο να αναφερθώ, εν είδει παραδειγμάτων, σε μερικές πτυχές που φαίνεται να σας προβληματίζουν. Δεν θα επιχειρήσω ούτε «δαιμονοποίηση» ούτε εξωραϊσμό του Σχεδίου Ανάν. Δεν δέχομαι, όμως, τον ισχυρισμό ότι όποιος επισημαίνει αδυναμίες του Σχεδίου, αναγκαστικά, επιδίδεται σε παραπληροφόρηση ή ότι αυτό δεν είναι αντικειμενική ενημέρωση του Λαού.

Οι προτάσεις μας για διασφάλιση της λειτουργικότητας, δεν περιορίζονταν και δεν εξαντλούνταν στη σύνθεση του Προεδρικού Συμβουλίου ή στην ίδρυση και λειτουργία Πρωτόδικου Δικαστηρίου ή στη Συμφωνία Συνεργασίας για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, επεκτείνοντο και κάλυπταν και τους επτά τομείς των προτάσεών μας, δηλαδή, τη νομοθεσία, την Κεντρική Τράπεζα, την κοινή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, τη σμίκρυνση των χρονικών περιόδων ανάκτησης περιουσίας, την σμίκρυνση των μεταβατικών περιόδων, τη διοικητική διάρθρωση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, την εκλογή των μελών των Κοινοβουλευτικών Οργάνων, τη νομοθεσία και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων από διοικητικά όργανα, την εδαφική πτυχή, το θέμα των αγνοουμένων, το θέμα της Καρπασίας και άλλα. Θέλω να τονίσω εμφαντικά, ότι όλες οι απαιτήσεις μας, που υποβλήθηκαν με πλήρη τεκμηρίωση, ήσαν εντός των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν και δεν αφαιρούσαν δικαιώματα που το Σχέδιο Ανάν παρείχε στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Αντίθετα, η Τουρκική πλευρά υπέβαλε 11 απαιτήσεις, που επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και οι οποίες υιοθετούνται, όλες, στο τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν.

Τώρα καλούμαστε να κρίνουμε κατά πόσο το τελικό Σχέδιο Ανάν ικανοποιεί τους ελάχιστους στόχους που έχουμε θέσει. Με αντικειμενικότητα και με αίσθημα ευθύνης, καλούμαστε να κρίνουμε εάν επιτυγχάνεται η επανένωση της πατρίδας μας σε ένα ομόσπονδο κράτος που θάναι λειτουργικό, βιώσιμο, θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας τόσο για τους Ελληνοκύπριους, όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

Κατά πόσο οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, όπως έχουν οριστικά διαμορφωθεί μας επιτρέπουν να μετέχουμε ενεργητικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που θα προκύψουν.

Με πόνο ψυχής καταλήγω στη διαπίστωση ότι ακόμα και με την πιο ελαστική, την πιο επιεική κρίση, το τελικό Σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιεί τους ελάχιστους στόχους που θέσαμε. Οι ουσιαστικότερες των προτάσεών μας δεν έγιναν αποδεκτές. Ακόμη και στις πρόνοιες που έχουν βελτιωθεί, διαπιστώνουμε λειτουργικές δυσκολίες, περίπλοκες διαδικασίες και επικίνδυνες ασάφειες.

Η πιο βασική και θεμελιώδης ανησυχία και αγωνία μου για το μέλλον της πατρίδας μας εστιάζεται στα εξής:-

Η Τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκτά όλα τα βασικά αιτήματα που διεκδίκησε, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης. Για την ακρίβεια, 24 ώρες μετά την διεξαγωγή των Δημοψηφισμάτων.

Παραμένει, ακόμα, αβέβαιο και ασαφές αν θα υπάρξει επικύρωση της Συνθήκης από το Τουρκικό Κοινοβούλιο, πριν τεθεί σε εφαρμογή η Ιδρυτική Συμφωνία.

Αναγνωρίζεται η οντότητά της ως «νόμιμο συνιστών Κράτος». Διαγράφεται η εισβολή και η κατοχή. Οι κάτοχοι της Τουρκοκυπριακής υπηκοότητας, γίνονται αποδεκτοί ως νόμιμοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Τουρκοκύπριοι εξασφαλίζουν ισότιμη συμμετοχή στη διοίκηση του νέου Ομοσπονδιακού Κράτους, με το καθεστώς των ισότιμων «συμπροέδρων» και ισότιμη και ισάριθμη συμμετοχή των εκπροσώπων του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος Κράτους, στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και σε όλες τις ειδικές Επιτροπές και Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, όλα και όσα προσδοκεί να αποκτήσει η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, έστω και από μια κακή και οδυνηρή λύση, παραπέμπονται χωρίς εγγυήσεις στο μέλλον και εξαρτώνται από την καλή πίστη της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Υπόκεινται ακόμη, στην προϋπόθεση ότι όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Με λίγα λόγια «αγοράζουμε ελπίδα», με μόνο αντάλλαγμα και διασφάλιση την καλή θέληση της Τουρκικής πλευράς να τηρήσει τη συμφωνία.

Η επιστροφή των κατεχόμενων δικών μας εδαφών, θα γίνει σε περίοδο μεταξύ τρεισήμισι μηνών και τρεισήμισι χρόνων, από την υπογραφή της λύσης, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτό θα εφαρμοστεί. Η πρότασή μας όπως υπαχθούν τα εδάφη αυτά υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης και όχι του τουρκικού στρατού, έχει απορριφθεί.

Η απόκτηση περιουσιών ή αποζημιώσεων το συντομότερο που θα γίνει, είναι σε περίοδο 3 χρόνων μετά την υπογραφή της λύσης και 5 χρόνων ή, περισσότερων, κατά απόφαση του Συμβουλίου Περιουσιών, και μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία με πολλές ασάφειες και δυσμενείς οικονομικές πρόνοιες για την πλευρά μας. Το κόστος των αποζημιώσεων θα κληθούν να καταβάλουν στο μεγαλύτερο του μέρος, οι Ελληνοκύπριοι. Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αν το Ομοσπονδιακό Κράτος που θα εγγυηθεί το ένα τρίτο των αποζημιώσεων, θα έχει το τεκμήριο έγκυρου εγγυητή για να μην σημειωθεί πτώση στην αξία των Ομολόγων, όπως έγινε με το Χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τον Οργανισμό δανειοδότησης με υποθήκη για απόκτηση των περιουσιών Ελληνοκυπρίων που δεν θα επιστραφούν από Τουρκοκύπριους.

Πρόσφατα έχει αναχθεί σε μεγάλο θέμα και παρουσιάζεται ως σημαντική παραχώρηση προς τους Ελληνοκυπρίους, η ευχέρεια απόκτησης δευτερεύουσας κατοικίας στο Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

Ασφαλώς αυτό το δικαίωμα, θα είχε μεγάλη σημασία, αν ήταν αυτόματο και γενικό.

Δυστυχώς οι πρόνοιες του σχετικού Συνταγματικού Νόμου και της Πράξης Προσαρμογής που θα εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθορίζουν ότι αυτό το δικαίωμα δεν είναι αυτόματο.

Αντίθετα, το Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος έχει δικαίωμα και ευχέρεια, με δικό του νόμο, να ρυθμίζει και να περιορίζει αυτό το δικαίωμα για μια δεκαπενταετία ή μέχρις ότου το ακαθάριστο εθνικό προϊόν του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους φθάσει στο 85% του κατά κεφαλή εισοδήματος του Ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους.

Η επιστροφή των προσφύγων υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση προβλέπεται να γίνει με τέτοια χρονοδιαγράμματα και ποσοστώσεις που δεν δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, για να μπορέσουν με βεβαιότητα οι πρόσφυγες μας να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, και να έχουν βεβαιότητα ότι θα έχουν ασφάλεια ή ότι θα έχουν σχολεία για τα 3, 10 ή 20 παιδιά τους. Και δυστυχώς δεν αποκτούν όλοι οι πρόσφυγές μας το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής. Επιπλέον, οι Ελληνοκύπριοι που θα ζουν στο Τουρκοκυπριακό συνιστών Κράτος θα στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων, και του δικαιώματος ψήφου για την Γερουσία, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής αρχής.

Με το τελικό Σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιήθηκαν οι Κύπριοι αλλά ικανοποιήθηκε απόλυτα η επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει και να κηδεμονεύει την Κύπρο. Παραμένουν στην ουσία όλοι οι έποικοι, ενώ μετά από 19 χρόνια, εμφανής είναι η πιθανότητα της κατάργησης της παρέκκλισης του 5% Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων που θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, με ορατό τον κίνδυνο για νόμιμο μαζικό εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία. Διότι η συνέχιση της διασφάλισης του 5%, μετά τα 19 χρόνια, θα εξαρτάται από την έγκριση νόμου από το Προεδρικό Συμβούλιο, τη Βουλή και τη Γερουσία, όπου χρειάζεται και η συναίνεση των αντίστοιχων Τουρκοκυπριακών μελών αυτών των οργάνων.

Η παραμονή έστω και μικρού αριθμού Τουρκικών στρατευμάτων μόνιμα στην Κύπρο, με διευρυμένα παρεμβατικά δικαιώματα στο Ελληνοκυπριακό κρατίδιο χωρίς εγγυητικούς μηχανισμούς, ενώ εμείς θα έχουμε διαλύσει την Εθνική Φρουρά, δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους. Τόσο ο εποικισμός όσο και η συνεχής παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, δεν εξυπηρετεί βέβαια ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε τους Τουρκοκύπριους, παρά μόνο την Τουρκία.

Μέσα από προσεκτική μελέτη των οικονομικών πτυχών του Σχεδίου Ανάν, διαπιστώνουμε ότι είναι αμφίβολη η οικονομική βιωσιμότητά του. Η εφαρμογή των σχετικών προνοιών συνεπάγεται δυσβάστακτες οικονομικές επιπτώσεις για τους Ελληνοκύπριους, ενώ η όλη δομή του Σχεδίου θα οδηγήσει, αν όχι σε κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας, σίγουρα σε σοβαρή οικονομική κρίση και επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελληνοκυπρίων που με τόσες θυσίες οικοδομήσαμε.

Οι λειτουργικές αδυναμίες του Σχεδίου θέτουν, μεταξύ άλλων, σε κίνδυνο την ομαλή δραστηριότητα και συμμετοχή της Κύπρου, με μια φωνή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ με πολλές θυσίες οι Ελληνοκύπριοι κατέκτησαν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγηθούμε σε «αδρανοποίηση» της ένταξης μέχρι την υιοθέτηση όλων των απαραίτητων ομοσπονδιακών και περιφερειακών νομοτυπικών μέτρων ή της απώλειας των ωφελημάτων της ένταξης ή της αντιμετώπισης εμποδίων στη συμμετοχή της Κύπρου στην ΟΝΕ και τους άλλους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με άλλα λόγια, το Σχέδιο Ανάν δεν καταλύει την de facto διχοτόμηση, αλλά, αντίθετα τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θέλουμε τη λύση και επανένωση της πατρίδας μας. Διότι σε αυτό το ερώτημα, η καθολική απάντηση είναι «ναι». Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν το Σχέδιο Ανάν επιφέρει την επανένωση ή αν διαιωνίζει τη διαίρεση και, μάλιστα, με τη συγκατάθεση και υπογραφή μας.

Το Σχέδιο Ανάν, δεν οδηγεί στην επανένωση των δύο Κοινοτήτων αλλά αντίθετα προωθεί το μόνιμο διαχωρισμό με περιορισμούς στη διακίνηση, εγκατάσταση, στο δικαίωμα κτήσεως περιουσίας, στην άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων και των άλλων χωριστικών στοιχείων του.

Ενώ η ενοποίηση της οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ενοποιητική δυναμική, με κοινούς οικονομικούς στόχους, κοινά οικονομικά προβλήματα, κοινούς αγώνες και ακόμη μελλοντικά οργάνωση των εργαζομένων σε κοινές συντεχνίες, κάτι που εξυπηρετούσε την Κύπρο, τελικά επιβλήθηκε χωριστή οικονομία. Δεν θα υπάρχει κοινή νομισματική, δημοσιονομική πολιτική και δεν θα επιτρέπονται επενδύσεις Ελληνοκυπριακών Επιχειρήσεων στο Τουρκοκυπριακό συνιστών Κράτος.

Ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας και του λαού της, δεν επιτυγχάνεται. Με την μετατροπή των διαιρετικών προνοιών του Σχεδίου σε πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλείπει ακόμη και η αμυδρή ελπίδα για εξέλιξη και βελτίωση μελλοντικά της λύσης. Ο στόχος της Τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο λαούς, με δύο κράτη που θα ζουν χωριστά και απλά θα συνεργάζονται, επιτυγχάνεται απόλυτα.

Είναι σωστό ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων συνεπάγεται συμβιβασμούς. Μειώνοντας το χάσμα των διαφορετικών επιδιώξεων και των διαφορών. Μια διαδικασία «πάρε – δώσε».

Υπάρχουν πολλές πτυχές και πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, για τις οποίες δεν είμαι ικανοποιημένος από τους συμβιβασμούς που επιβλήθηκαν, χωρίς κάν να προηγηθεί διαπραγμάτευση και με πλήρη παραγνώριση των δικών μας τεκμηριωμένων απαιτήσεων.

Δεν είμαι ικανοποιημένος, για παράδειγμα, από την μείωση του αριθμού των εκτοπισμένων που θα επιστρέψουν.

Δεν είμαι ικανοποιημένος από τις ποιοτικές και ποσοστιαίες μειώσεις στα περιουσιακά δικαιώματα των νομίμων ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Αυτά αποτελούν δυσμενέστερες πρόνοιες από αυτές που υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν Τρία ή στο Σχέδιο Ανάν Τέσσερα που το Εθνικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν ήταν αποδεκτό ως λύση, αλλά μόνο ως βάση για διαπραγμάτευση, με στόχο τη βελτίωση αυτών των προνοιών. Τώρα αυτές οι πρόνοιες έχουν γίνει δυσμενέστερες για τους Ελληνοκύπριους.

Μας ζητούν να δεχτούμε αυτές τις πιο δυσμενείς προσαρμογές, μέσα στο πνεύμα του συμβιβασμού. Μας λένε ότι δεν μπορεί να προκύψει λύση, αν δεν γίνουν τέτοιοι οδυνηροί συμβιβασμοί, και ότι πρέπει να βρεθεί η μέση λύση.

Όμως, υπάρχουν θέματα αρχών και ανθρώπινων δικαιωμάτων όπου η «μέση λύση» δεν συνιστά την σωστή απάντηση. Η ολοφάνερη και σωστή αρχή δεν είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης να μοιραστεί την περιουσία του με τον παράνομο εισβολέα ή να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την αποστέρηση της περιουσίας του, που, μάλιστα, σε τελευταία ανάλυση, θα τις καταβάλει ο ίδιος, αφού το ένα τρίτο των αποζημιώσεων θα το εγγυηθεί το Ομοσπονδιακό Κράτος, οι πόροι του οποίου θα προέρχονται κατά τα εννέα δέκατα από Ελληνοκύπριους και μόνο το ένα δέκατο από τους Τουρκοκύπριους.

Το Σχέδιο Ανάν προνοεί ότι, μετά τα 19 χρόνια ή μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όποιο συμβεί πρώτο, οι κατοικούντες αντίστοιχα, σε κάθε ένα από τα δυό συνιστώντα κράτη οι οποίοι δεν έχουν ως μητρική γλώσσα την επίσημη γλώσσα του άλλου συνιστώντος Κράτους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού εκείνου του συνιστώντος Κράτους. Δηλαδή οι ομιλούντες την ελληνική γλώσσα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού του τουρκοκυπριακού κρατιδίου.

Αυτό αν και είναι θετικό, εν τούτοις αξίζει να αναφερθεί ότι στα προηγούμενα Σχέδια Ανάν δεν υπήρχε ούτε ο χρονικός ούτε ο ποσοστιαίος περιορισμός του ενός τρίτου, από την στιγμή που η Τουρκία θα καθίστατο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθετα, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν, τώρα στο ένα τρίτο της έκτασης γης που θα μπορούν να αποκτήσουν οι Ελληνοκύπριοι στο Τουρκοκυπριακό συνιστών Κράτος (και, αντίστοιχα, οι Τουρκοκύπριοι στο Ελληνοκυπριακό συνιστών Κράτος) προστίθεται και το κριτήριο «της αξίας» του ενός τρίτου και η προϋπόθεση ότι από αυτό το ένα τρίτο, εξαιρούνται οι περιουσίες στις οποίες δικαιούται ο σημερινός Τουρκοκύπριος χρήστης.

Οι πιο σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμοί μου για το Σχέδιο Ανάν, δεν εστιάζονται στους συμβιβασμούς που προτάθηκαν ή επιβλήθηκαν, που πολλοί κρίνουν ως άδικους για την πλευρά μας.

Άλλωστε, εδώ και πολύ χρόνο, έχω πει ότι η οποιαδήποτε λύση που θα εξευρεθεί κάτω από τη σκιά και τα τετελεσμένα της εισβολής και της παρουσίας 35,000 Τουρκικού στρατού στην Κύπρο, δεν μπορούσε να είναι δίκαιη. Αυτό το τίμημα, είμαστε έτοιμοι να το καταβάλουμε προκειμένου να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αν, όμως, δεν μπορούσε να είναι δίκαιη η λύση, έπρεπε, να επιδιώξουμε να είναι τουλάχιστο λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη.

Χωρίς λειτουργικότητα, χωρίς αποτελεσματική διαδικασία για επίλυση των αδιεξόδων σε ένα καθεστώς όπου οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση ισοτιμίας, δηλαδή 50% με 50%, παρέχεται σε κάθε πλευρά η ευχέρεια και η δυνατότητα να δημιουργούν αδιέξοδα που θα οδηγούν σε παράλυση τις διοικητικές λειτουργίες του κράτους.

Μια παράλυση, που όταν συνεχίζεται, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διάλυση της κρατικής λειτουργίας, προτού κάν εφαρμοστεί η «νέα κατάσταση πραγμάτων», το νέο Κράτος.

Να θυμούμαστε πάντα, ότι εμείς δίνουμε από την επόμενη των δημοψηφισμάτων όλα και όσα επιδιώκει η Τουρκοκύπριοι, και το Κράτος μας καταλύεται, ενώ εμείς θα αναμένουμε να εξασφαλίσουμε τα δικά μας ανταλλάγματα, όπως, επιστροφή εδαφών, περιουσίες και εγκατάσταση, στο μέλλον.

Από τριάμισυ χρόνια για επιστροφή κατεχόμενων εδαφών, σε πέντε χρόνια για την επανάκτηση περιουσίας ή αποζημίωσης για περιουσία στο Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και από τρία μέχρι 19 χρόνια για σταδιακή επιστροφή στο Τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει εξαφανιστεί 24 ώρες μετά τα Δημοψηφίσματα.

Οι σοβαρές ανησυχίες μου δεν είναι γι’ αυτά τα άδικα και αβέβαια.

Οι ανησυχίες μου εστιάζονται και οφείλονται στην αβεβαιότητα για τη νέα Κύπρο που θα προκύψει από αυτό το Σχέδιο Ανάν.

Από την ευχέρεια και την δυνατότητα του νέου κράτους να εγκαθιδρυθεί και να λειτουργήσει. Από την ικανότητα του να διαδραματίσει τον σωστό ρόλο του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως εποικοδομητικό μέλος και όχι ως ενοχλητικός συνεταίρος. Από την ανησυχία μου αν το νέο καθεστώς θα μπορεί, λόγω των αδιεξόδων στη λήψη αποφάσεων, να έχει ρόλο και λόγο στα Ηνωμένα Έθνη και άλλα διεθνή βήματα.

Από την αγωνία μου αν η Κυβέρνηση του Ομοσπονδιακού κράτους, θα μπορεί να διασφαλίσει στους πολίτες του την οικονομική δυνατότητα και τις ευκαιρίες για ευημερία, ευμάρεια, ειρήνη και ασφάλεια σε ένα κράτος δικαίου, δημοκρατίας, συναίνεσης, που θα σέβεται και θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Αντί αυτού, το Σχέδιο Ανάν, απαιτεί από μένα να απευθύνω επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία να ζητώ να καταστεί η Ιδρυτική Συμφωνία πρωτογενές Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι που να εμποδίζεται ο κάθε Κύπριος πολίτης να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακόμα, απαιτεί, να απευθύνω άλλη επιστολή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία να απαιτώ, απόσυρση όλων των προσφυγών που πολίτες κατέθεσαν και εκκρεμούν σε αυτό το Δικαστήριο.

Δεν είναι δυνατό ούτε θεωρώ ότι μου είναι επιτρεπτό, ως θεματοφύλακας των ανθρώπινων δικαιωμάτων του κάθε πολίτη, να προβώ σε τέτοια ενέργεια που, στην ουσία, θα αφαιρεί από τον πολίτη το δικαίωμα να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του που είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες που έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Με την ίδια υπευθυνότητα που πρέπει να αξιολογήσουμε τους κινδύνους από την υιοθέτηση του Σχεδίου Ανάν, πρέπει να μελετήσουμε και τις πιθανές επιπτώσεις από την απόρριψή του. Δεν συμμερίζομαι τις υπερβολές και τους εκβιασμούς που οι υποστηρικτές του Σχεδίου προβάλλουν στο λαό. Πρέπει νάμαστε έντιμοι και ειλικρινείς έναντι του λαού.

Λογικά υποβάλλεται το ερώτημα, ποιές θα είναι οι συνέπειες αν ο Λαός στο δημοψήφισμα ψηφίσει «όχι».

Αν ο κυρίαρχος λαός με τη ψήφο του απορρίψει το Σχέδιο, σε μία εβδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πετύχουμε ένα στρατηγικό στόχο που από κοινού θέσαμε για να αναβαθμίσουμε και να θωρακίσουμε πολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι δογματισμός και υποδηλεί άγνοια των κανόνων της διεθνούς πολιτικής, η άποψη ότι αυτή θάναι η τελευταία πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού. Οι βασικοί παράμετροι που επέφεραν αυτή την πρωτοβουλία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την 25η Απριλίου. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θάναι δεδομένη. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επίσης θα συνεχιστεί και έτσι η Άγκυρα θα βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση για την υιοθέτηση και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Το διεθνές ενδιαφέρον για εξομάλυνση και ειρήνευση της περιοχής μας θα συνεχίσει να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους, από χώρες που έχουν σημασία. Όπως είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί αυτές, έχουν, ήδη, υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία τη Συνθήκη Ένταξης που απαγορεύει τέτοια αναγνώριση. Όσα δε λέγονται για διεθνή απομόνωση αποτελούν εκβιασμό άνευ περιεχομένου. Η Κύπρος θάναι η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με αναβαθμισμένο ρόλο αλλά και ευθύνες. Δεν θα επαναπαυθούμε, όμως, με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού. Η ιστορία δεν τελειώνει την 1η Μαϊου. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση και να προωθούμε μέτρα στήριξης των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, θέλω να υπογραμμίσω την πραγματική μας έγνοια για μια λύση που να εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα. Ουδέποτε απέβλεψα σε φαλκίδευση ή στέρηση των δικαιωμάτων τους. Οι προτάσεις που κατέθεσα στις συνομιλίες και τα μέτρα στήριξής τους που εξήγγειλα πριν από ένα περίπου χρόνο, αποτελούν απτή απόδειξη. Αυτή μου η στάση πηγάζει από την ειλικρινή μου πεποίθηση, ότι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους, η παραχώρηση σ΄ αυτούς ακόμη περισσοτέρων δικαιωμάτων για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, η αναγνώριση και η ισοτιμία τους, η ισομερής πρόοδος και ευημερία τους, αποτελούν θεμελιακές προϋποθέσεις για την ειρήνη και την ομαλότητα στην Κύπρο. Γι΄ αυτό και θα αποτελούν μόνιμο στόχο της πολιτικής μας. Εμείς δεν έχουμε ένσταση, αντίθετα υποστηρίζουμε τις προσδοκίες της Τουρκίας για καθορισμό σύντομης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Διότι μια Τουρκία που θα βρίσκεται στη διαδικασία ενταξιακών συνομιλιών, θα βρίσκεται κάτω από συνεχή πίεση, και δική μας, να αποδεικνύει συνεχώς ότι συμπεριφέρεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε πάντα έτοιμοι για μετάλλαξη του σημερινού Κράτους σε Ομοσπονδία που θα διέπεται καθοριστικά από δημοκρατικές αρχές και από πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εγγύηση για την ειλικρίνεια αυτών των προσανατολισμών μας αποτελεί η ένταξή μας στον πολιτικό σύστημα και τις αρχές δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η εγγύηση καλύπτει αξιόπιστα και τους Τουρκοκυπρίους και τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας.

Εκείνο που ζητώ από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους να κατανοήσουν είναι ότι, όσο δεν δέχομαι να καταπατηθούν τα δικά τους δικαιώματα και συμφέροντα, άλλο τόσο οφείλω να υπερασπιστώ τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων.

Τις πιθανές συνέπειες από την απόρριψη του Σχεδίου, πρέπει να τις αντιπαραθέσουμε με τους κινδύνους που εμπερικλείει το Σχέδιο Ανάν όπως τους προανέφερα. Θα πρέπει ακόμη να μας προβληματίσει το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε με την αποδοχή ενός Σχεδίου που αδικεί τον Κυπριακό Ελληνισμό και δεν παρέχει σοβαρά εχέγγυα λειτουργικότητας και βιωσιμότητας. Καλούμαστε να καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, το μόνο έρεισμα ασφάλειας του λαού μας και εγγύηση της ιστορικής μας φυσιογνωμίας. Να καταλύσουμε την διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική μας οντότητα ακριβώς στη στιγμή που ενισχύεται, η διεθνής πολιτική της βαρύτητα, με την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να εκτιμήσουμε με σοβαρότητα τους κινδύνους από μια πιθανή κατάρρευση της νέας κατάστασης πραγμάτων, γιατί τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι αναστρέψιμα. Κατάρρευση του Ομόσπονδου Κράτους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σ΄ αυτό που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε: στη διχοτόμηση μέσα από τη διεθνή αναγνώριση των δύο συνιστώντων Κρατών.

Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ,

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, ανέλαβα τη βαριά ευθύνη της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Αισθάνομαι βαρύ το χρέος να δηλώσω δημόσια, με ειλικρίνεια και παρρησία τη δική μου αποτίμηση και τη δική μου απόφαση.

Ανέλαβα εξουσία, με εντολή όπως διαπραγματευθώ λύση του Κυπριακού προβλήματος βάσει του Σχεδίου Ανάν, όχι όμως και με εντολή να προσυπογράψω οποιαδήποτε λύση ήθελε προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.

Εντολή συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας, βάσει του νέου Συντάγματος το οποίο θα προκύψει, δεν έχω, ούτε θα μπορούσε να μου είχε ανατεθεί τέτοια εντολή. Ούτε έχω εντολή να προσυπογράψω οποιοδήποτε νέο Σύνταγμα, το οποίο θα τεθεί προς κρίση από το λαό. Μόνο Πρόεδρος, στον οποίο ρητά παρέχεται εντολή να θέσει την προτεινόμενη μεταμόρφωση της Πολιτείας σε δημοψήφισμα, δικαιούται να προσυπογράψει το νέο Σύνταγμα, ως αντικείμενο κρίσης από το λαό. Πέραν τούτου, εντολή του λαού είναι απαραίτητη για την άσκηση της συμπροεδρίας στη διακυβέρνηση της χώρας με τους προτεινόμενους νέους Θεσμούς.

Τα συναισθήματά μου δεν είναι διαφορετικά από τα δικά σας. Στην υπηρεσία σας έχω τάξει τον εαυτό μου και πριν αλλά ιδιαιτέρως από την ανάδειξή μου στην προεδρία της Κυπριακής Πολιτείας. Στόχος και γνώμονας της κάθε πράξης μου είναι το συμφέρον του λαού και τίποτε άλλο, με αφοσίωση και πλήρη ανάληψη των ευθυνών μου και με παρρησία λόγου και έργου. Η τελική απόφαση ήταν πάντα και παραμένει δική σας. Η ετυμηγορία σας θα εκφραστεί στο Δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη.

Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί, λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε.

Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «Κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς.

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας.

Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα.

Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση.

Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας.

Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ,

Στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ.

Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν.

Σε καλώ να πείς στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ.

Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλή Ανάσταση σε όλους!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=334&id=596224

Ύστατο χαίρε

Τον Τάσσο Παπαδόπουλο αποχαιρέτησε ολόκληρη η Κύπρος

 
 

Λευκωσία: Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανάλωσε τη ζωή του όλη μαχόμενος για τα δίκαια της Κύπρου και του λαού της και σήμερα 15 Δεκεμβρίου 2008 η γη της αγαπημένης του πατρίδας, μοιρασμένης ακόμη και υπό τουρκική κατοχή, δέχθηκε τη σεπτή σορό του εκλιπόντος τέως Προέδρου της. Η νεκρώσιμος εξώδιος ακολουθία, δημοσία δαπάνη και προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β' , τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο. Το φέρετρο του Τάσσου Παπαδόπουλου σκέπαζαν οι σημαίες της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και λευκά άνθη. Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη, του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριου Καρογιάν και άλλων επισήμων έγινε η κηδεία.

Παρόντες ήταν επίσης, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αρχηγοί ή εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, μέλη του διπλωματικού σώματος, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας και πλήθος άλλων επισήμων και λαού.

Η οικογένεια του εκλιπόντος, η σύζυγος του Φωτεινή, και τα τέσσερα παιδιά τους, δέχονταν από νωρίς τα συλλυπητήρια των, συγγενών, συνεργατών και φίλων του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ενώ τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποχαιρέτησαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΚΟ, ο Χριστόδουλος Πασιαρδής και η κόρη του εκλιπόντα Αναστασία Παπαδοπούλου.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Μετά το πέρας της κηδείας, το φέρετρο του εκλιπόντος τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, σήκωσαν στους ώμους τους στρατιώτες ενώ με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους ακολουθούσαν τα μέλη της οικογενείας του.

Κατά την έξοδο της σορού από την εκκλησία φιλαρμονική παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια και στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Τα χειροκροτήματα του κόσμου βροχή ώσπου τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τη σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου και τα μέλη της οικογένειάς του αναχώρησαν από την περιοχή του ιερού ναού.

Πολλά ήταν τα πανό που είτε αναρτήθηκαν στο προαύλιο της Εκκλησίας είτε κρατούσαν μέλη της Νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ενα από αυτά ξεχώριζε και έγραφε : «Καλό ταξίδι Ελληνα. Ο αδούλωτος ελληνισμός σε αποχαιρετά...».

H ταφή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στο Κοιμητήριο της κοινότητας της Δευτεράς, όπου βρίσκεται και η οικία της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο επικήδειος λόγος του Πρόεδρου Χριστόφια


Μέσα σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακή ατμόσφαιρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποχαιρέτησε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεθερμηνεύοντας το καθολικό αίσθημα όταν σημείωνε ότι «ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από κοντά μας, αλλά άφησε πίσω του τη σφραγίδα της προσφοράς και της δράσης του, όπως αποτυπώθηκε στο αρχείο της συλλογικής συνείδησης του λαού. Αφησε πίσω του το μεγάλο έργο που επιτέλεσε. Αφησε πίσω του πολλούς εκτιμητές, φίλους και συνεργάτες. Αφησε πίσω του την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων».

Με έκδηλη τη θλίψη που τον διακατείχε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «απευθύνουμε σήμερα το ύστατο χαίρε στον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος κίνησε για το μεγάλο, το ατέλειωτο ταξίδι», για να σημειώσει ότι «συνοδός του σ' αυτό το ταξίδι, ο σεβασμός, η εκτίμηση, η αναγνώριση όλων μας για τις τεράστιες υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα και το λαό μας, για τους αγώνες και την έντονη πολιτική του δράση».

Αφού τόνισε ότι «ο Τάσσος Παπαδόπουλος έγραψε με τη δράση του μια πολύ πλούσια και αγωνιστική ιστορία», πρόσθεσε ότι η ιστορία που έγραψε ο τέως Πρόεδρος «στενά συνδέεται με τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας και την πολυτάραχη ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συνέχεια σε σημαντικές στιγμές της ζωής και της δράσης του Τάσσου Παπαδόπουλου, εκκινώντας από την επιλογή του από τον Εθνάρχη Μακάριο, ο οποίος «τον ξεχώρισε για τις ικανότητες, τις γνώσεις και την προσφορά του νεαρού τότε Τάσσου Παπαδόπουλου», για να συμμετάσχει στο Υπουργικό Συμβούλιο της μεταβατικής περιόδου και αργότερα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Από τότε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του σκληρού και αδυσώπητου πολιτικού στίβου, τον οποίο και δεν εγκατέλειψε παρά μόνο με το θάνατό του. Από αυτό το στίβο πιστά και με πάθος υπηρέτησε την Κύπρο και το λαό μας, ξεχωρίζοντας για την επιμονή και τη σταθερότητα στις απόψεις του, για τον τεκμηριωμένο λόγο του, για την παρρησία και την ειλικρίνεια με την οποία διατύπωνε τις θέσεις του, τις οποίες και αγωνιζόταν για να γίνουν ζωή και πράξη».

Αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του τέως Προέδρου, ο Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος «ποτέ δεν δίσταζε να διατυπώσει τις θέσεις και τις απόψεις του, ανεξάρτητα του τι υποστήριζε η κοινή γνώμη και ποιο ήταν το πλειοψηφικό ρεύμα. Δεν δίσταζε να βρεθεί, και βρέθηκε αρκετές φορές, στην αντίπερα όχθη πολιτικών επιλογών που γίνονταν από την πολιτική ηγεσία του τόπου».

Παρά ταύτα, είπε στη συνέχεια, «ήταν πολιτικός με κύρος και τύγχανε σεβασμού και πλατιάς εκτίμησης, γιατί η κοινωνία μας ξέρει να εκτιμά και να ξεχωρίζει τους πατριώτες που με συνέπεια την υπηρετούν. Τους πολιτικούς που έχουν άποψη και την υπερασπίζονται χωρίς να λογαριάζουν πολιτικό κόστος. Τους πολιτικούς που με πάθος καταθέτουν και υπερασπίζονται τις θέσεις και τις απόψεις τους, χωρίς όμως να υπερβαίνουν τα όρια της δεοντολογίας, της ευπρέπειας και του πολιτικού πολιτισμού. Σ' αυτή την κατηγορία των πολιτικών ανδρών κατέχει εξέχουσα θέση ο Τάσσος Παπαδόπουλος».

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέφερε περαιτέρω ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ήταν εμβριθής γνώστης του Κυπριακού, το οποίο διαχειρίστηκε για πάρα πολλά χρόνια είτε ως συνομιλητής της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο διακοινοτικό διάλογο, είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Υπερασπίστηκε από όλες τις επάλξεις με συνέπεια την Κυπριακή Δημοκρατία ως κατάκτηση ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και στη δράση και προσφορά του εκλιπόντος στα οικονομικό - κοινωνικά πράγματα του τόπου, σημειώνοντας ότι ήταν εξίσου σημαντική παρά το γεγονός ότι «η συνεχής ενασχόληση με το Κυπριακό, ίσως να επισκιάζει την προσφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου στα οικονομικό-κοινωνικά πράγματα».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρότι ιδεολογικά και πολιτικά ο Τάσσος Παπαδόπουλος, «ανήκε στο χώρο του Κέντρου, το κοινωνικό του όραμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως κεντροαριστερό. Ηταν κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, στοιχείο το οποίο ανέδειξε και ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους δημιουργούς των Ημικρατικών Οργανισμών, «οι οποίοι αποτελούν συστατικό στοιχείο του μοντέλου της μικτής οικονομίας, στο οποίο πίστευε πολύ ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Και όχι άδικα, γιατί στα πλαίσια της μικτής οικονομίας ο λαός μας πέτυχε πάρα πολλά στον κοινωνικο-οικονομικό τομέα. Στον Τάσσο Παπαδόπουλο ανήκει η φράση που έμεινε στην ιστορία ότι «η ΑΤΑ αποτελεί ευλογία για το λαό μας», φράση-απτό δείγμα της κοινωνικής του ευαισθησίας».

Αναφερόμενος στη σχέση που ο ίδιος είχε αναπτύξει με τον εκλιπόντα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η κοινωνική του ευαισθησία και προσφορά, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κατακτήσεων του λαού μας, οι αγώνες του ενάντια στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β' για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας δίπλα στο Μακάριο, μας έφεραν στο ίδιο μετερίζι αγώνα, στο ίδιο χαράκωμα αντίστασης συναγωνιστές και συνεργάτες».

Με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, πρόσθεσε, «διαχρονικά είχα αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας, που στηρίζονταν στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση. Αυτή η συνεργασία έγινε φιλία, όταν ως Πρόεδρος της Βουλής συνεργάστηκα μαζί του στο Κοινοβούλιο, αλλά και αργότερα όταν με τη δική μας υποστήριξη εξελέγη στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας. Η συνεργασία μας αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι απλά αγαστή και αρμονική, αλλά υποδειγματική. Πάντοτε ανοικτή, ειλικρινής και πολύ ανθρώπινη».

Κλείνοντας τον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, «ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από κοντά μας, αλλά άφησε πίσω του τη σφραγίδα της προσφοράς και της δράσης του όπως αποτυπώθηκε στο αρχείο της συλλογικής συνείδησης του λαού. Αφησε πίσω του το μεγάλο έργο που επιτέλεσε. Αφησε πίσω του πολλούς εκτιμητές, φίλους και συνεργάτες. Αφησε πίσω του την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων. Τώρα μπορεί να κάνει το μεγάλο ταξίδι με ήσυχη τη συνείδηση ότι επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον και το χρέος προς την πατρίδα και το λαό μας».

Απευθύνοντας το ύστερο χαίρε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε: «Στο καλό να πας Τάσσο. Το κενό που αφήνεις συλλογικά θα το καλύψουμε».

Επικήδειος λόγος Βάσου Λισσαρίδη

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή για να παραμείνει ζωντανός στη μνήμη ενός ολόκληρου λαού, τόνισε στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, δίνοντας διαβεβαίωση προ τον εκλιπόντα ότι ο αγώνας θα συνεχισθεί. Οπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης, η ιστορία θα καθιερώσει το ρόλο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως του Προέδρου που απέκρουσε τα απαράδεκτα σχέδια, αλλά και διαφοροποίησε αποτελεσματικά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε το πλήρως δικαιολογημένο ΟΧΙ του λαού μας.

«Μια μεγάλη προσωπικότητα που λάμπρυνε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου, ο Πρόεδρος που πιστός στη λαϊκή εντολή απέρριψε εθνοκτόνα σχέδια, επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό στην Ελληνική ιστορία ΟΧΙ, πέρασε το κατώφλι της αιωνιότητας», πρόσθεσε.

«Πέρασε το κατώφλι της ιστορίας. Και πέρασε με περγαμηνές αγώνων, θυσιών και προάσπισης αρχών. Με εκκρεμή οράματα, με ανεκπλήρωτες προσδοκίες, αλλά και με βεβαιότητα ότι ο αγώνας στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του θα συνεχισθεί. Πως και νεκρός θα μαρτυρήσει τη δικαίωση», ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης.

«Φίλε Τάσσο. Ο λαός δεν σου παραχωρεί άδεια απουσίας ωσότου λεύτεροι σεργιανίσουμε στα λεύτερα αγαπημένα τοπία. Οσο το συρματόπλεγμα της ντροπής θα διχοτομεί την αξιοπρέπεια και τα χώματα μας, όσο η κατοχική σημαία θα συνοδεύει στον ξύπνιο τους εφιάλτες μας, έχοντας τώρα νικήσει το θάνατο μαζί με τη στρατιά των συναγωνιστών σου, με τον Μακάριο σημαιοφόρο, με τον Αυξεντίου, τον Μάτση, τον Παλληκαρίδη θα ανατρέψουμε το σκηνικό,» τόνισε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Οπως είπε, «η Κύπρος θρηνεί έναν άξιον της πατρίδος τέκνον. Και ο Ελληνισμός συμμετέχει στο θρήνο για την απώλεια. Ο Ελληνισμός στο σύνολό του γιατί οι εθνικοί αγώνες αγνοούν ιδεολογικά σύνορα. Η παρουσία εδώ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Καραμανλή, του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου και της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη μαρτυρούν του λόγου το αληθές», ανέφερε.

«Αυτή η οδυνηρή συγκυρία προσφέρει την ευκαιρία να αποστείλουμε από κοινού το μήνυμα ότι θα απορρίψουμε απορριφθέντα υπό του λαού σχέδια που εκκολάπτονται υπό νέα ονοματολογία και ότι θα σταθούμε ανάχωμα σε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας a la carte με την κυνική απαίτηση μη συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και νομιμοποίηση κηδεμονικών δικαιωμάτων και στρατιωτικής παρουσίας, παρθενογένεσης δυο κρατών και συνεταιρισμού», πρόσθεσε.

«Φίλε Τάσσο. Φεύγεις αφήνοντας αξιόλογη, ανεξίτηλη κληρονομιά. Ο λαός θυμάται έντονα την τελευταία παρακαταθήκη σου στην κρίσιμη ώρα των αποφάσεων», είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας πως ήταν σαφής η διαπίστωση του Τάσσου Παπαδόπουλου πως «το σχέδιο Ανάν δεν καταλύει την de facto διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και ότι υπάρχουν θέματα αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου η 'μέση λύση' δεν συνιστά τη σωστή απάντηση'. Πρόσθετες 'Παρέλαβα κράτος με διεθνή αναγνώριση. Δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου και σε αναζήτηση κηδεμόνων' », σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

«Αυτά δήλωνες στο δραματικό σου διάγγελμα, πληγωμένος από την παραγνώριση αρχών από εκείνους που ήταν εντεταλμένοι για την υπεράσπισή του. Με έντονα φορτισμένη λυγμική φωνή, με τη συναίσθηση ότι στεκόσουν ανένδοτος προασπιστής των δικαιωμάτων του λαού μας και θεματοφύλακας της ιστορίας μας. Ο συναισθηματισμός ταιριάζει στον ειλικρινή. Στέρεες οι εθνικές ρίζες με τις πολυχιλιόχρονες ελληνικές παραδόσεις. Στέρεη η προσωπική ιστορία. Προδιαγεγραμμένη, σχεδόν νομοτελειακή η πορεία σου», ανέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

«Αγωνιστής από την πρώτη νεανική ηλικία στην πρώτη γραμμή του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ όπου και σε πρωτοσυνάντησα.
Μαζί στο Λονδίνο στη δραματική σύσκεψη καταψηφίσαμε τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Ο Μακάριος στην πορεία αναγνωρίζοντας τις αρετές και ικανότητές σου, σε διορίζει υπουργό. Τον νεαρότερο υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

«Αδέκαστος στην προάσπιση αξιών, έτοιμος για κατάθεση γνώμης και έτοιμος να προσαρμοσθεί έργοις», υπογράμμισε.

Σημειώνοντας πως θα ήταν υποτιμητικό να αναλωθεί στην απαρίθμηση πληθώρας πολιτικών και πολιτειακών αξιωμάτων στα οποία διέπρεψε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και την τόσο αξιόλογη προσφορά τους σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως ωστόσο δεν μπορεί να μην αναφερθεί στην πρωτοποριακή προσφορά του για εδραίωση του πρώτου κοινωνικού κράτους στην Κύπρο.

«Αρχή άνδρα δείκνυσι. Και το τελευταίο αξίωμα στην προεδρία του κράτους υπήρξε η κορωνίδα της προσφοράς του και η ανάδειξη της προσωπικότητάς του. Αφόρητες οι πιέσεις, ασφυκτικός ο κλοιός για εξαναγκασμό του λαού μας να προσυπογράψει σχέδια εθνικής ταπείνωσης και υπονομευτικά της εθνικής μας επιβίωσης. Και τα πυρά εχθρικά και φίλια στρέφονταν προς τον εκλεγμένο πρόεδρο», είπε για να προσθέσει: "Κι εσύ Τάσσο, φρουρός μιας άλλης μορφής Θερμοπυλών, παρέμεινες πιστός τοις του λαού ρήμασι πειθόμενος, γνωρίζοντας το τίμημα και έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες".

Και ο αγώνας, ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, δεν αφορούσε μόνο την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων αλλά και την ουσιαστική ακηδεμόνευτη πορεία των Τουρκοκυπρίων.

«Γιατί πιστός στις εθνικές σου ρίζες, υπήρξες και θερμός προασπιστής των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων με τη σωστή διαπίστωση ότι ειρήνη και πρόοδος μπορούν να διασφαλισθούν μόνο σε συνθήκες αλληλοσεβασμού», είπε.

Πρόσθεσε πως «η ιστορία θα καθιερώσει το ρόλο σου ως του Προέδρου που απέκρουσε τα απαράδεκτα σχέδια αλλά και διαφοροποίησε αποτελεσματικά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε το πλήρως δικαιολογημένο ΟΧΙ του λαού μας. Και αυτό επετεύχθη όχι με προσαρμογή σε πιέσεις ή εγκατάλειψη αρχών αλλά με θρησκευτική προσήλωση στην προάσπιση της ετυμηγορίας του λαού».

«Και αυτά χαρακτηρίσθηκαν ως απορριπτισμός. Αν απορριπτισμός είναι η άρνηση της εθνικής αυτοκτονίας, τότε ο τίτλος είναι άκρως τιμητικός. Διάλεξες συνειδητά το δρόμο του εθνικού Γολγοθά, γιατί γνώριζες πως μόνο με την ανάληψη ευθυνών χαράσσονται οι δρόμοι εθνικής σωτηρίας. Στη ρήτρα ότι οι ιδέες δεν δολοφονούνται, προσθέτω. Ομως ούτε οι ιδεοφόροι πεθαίνουν. Πεθαίνουν όσο δεν αφήνουν κληρονομιά. Κι εσύ αφήνεις αξιόλογη κληρονομιά», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «τα μηνύματα είναι σαφή. Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των λαών και όλων των ομάδων. Ομως απαιτούμε σεβασμό και στα δικά μας. Είμαι βέβαιος ότι και από τον τάφο θα διαλαλείς ότι δεν θα δεχθούμε χωριστά κράτη και συνεταιρισμό που οδηγεί σε ένα πολυκηδεμονευόμενο συνομοσπονδιακό μόρφωμα», είπε ο κ. Λυσσαρίδης και διαβεβαίωσε πως «ο αγώνας θα συνεχισθεί».

«Συμβιβασμός ναι. Αλλά σε πλαίσια αρχών που διαφυλάττουν την εθνική αξιοπρέπεια και επιβίωση. Μόνιμη κοινή μας γραμμή παραμένει μια λύση εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του χώρου, της οικονομίας, των θεσμών, θα απαλλάσσει από κηδεμονίες και ξένη στρατιωτική παρουσία και θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επάνοδο στις πατρογονικές εστίες και περιουσίες τους», ανέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

«Αυτές υπήρξαν οι διακηρύξεις όλων προς το λαό και ο λαός είναι φυσικό να απαιτεί προσήλωση στις δεσμεύσεις. Φεύγεις δικαιωμένος με σαφή εντολή στα παιδιά σου, στους δικούς σου και σ' όλο το λαό να μην παρεκκλίνουν από τη διακηρυγμένη πορεία που τώρα σφραγίζεται με τη δική σου βιολογική απουσία, όχι την πολιτική», πρόσθεσε.

«Σ' αυτό τον ιερό χώρο ενώπιον του λαού και της ιστορίας δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή την πορεία. Η φωνή σου για απόρριψη απαράδεκτων σχεδίων θα είναι τώρα ακόμα πιο δυνατή, πιο καθολική, πιο αποδεκτή.

Για την οικογένειά σου θα είναι παρηγοριά ότι όλη η Κύπρος παραστέκεται στη θλίψη τους και ιδιαίτερα στη μεγάλη κυρία, τη Φωτεινή της αξιοπρέπειας και της προσφοράς. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί. Και θα σ' έχουμε πάντα συντροφιά ως τη δικαίωση. Αυτή τη μοίρα όρισαν οι θεοί για τους διαχρονικούς αγωνιστές», κατέληξε ο κ. Λυσσαρίδης.

Αποχαιρετιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου

«Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν πολιτικός επιπέδου, αυθεντικός άνθρωπος. Επιθυμούσε να υπηρετήσει την πατρίδα του. Δε ζητούσε θώκους προσωπικής ικανοποίησης», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β' στον αποχαιρετιστήριο λόγο του στην κηδεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στον Στρόβολο, στην οποία προέστη.

Χαρακτηρίζοντας τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως μοναδική προσωπικότητα της πατρίδας μας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η απώλεια είναι ανυπολόγιστη. «Ανερμήνευτη η συμφορά. Μια από τις ελάχιστες ορθές φωνές για το εθνικό μας θέμα, έσβησε. Οι ελπίδες πως, στην κατάλληλη στιγμή, αν χρειαζόταν, θα συνήγειρε και θα συσπείρωνε τα πλήθη για αποτροπή επικίνδυνης λύσης, εξανεμίστηκαν. Οι ανησυχίες αρχίζουν να μας κυκλώνουν».

Στο άκουσμα της αδυσώπητης ασθένειας του τέως Προέδρου, συνέχισε, ο λαός υπέστη φρικτό κλονισμό και στο μήνυμα του θανάτου, μέγα πένθος ξαπλώθηκε σ' ολόκληρη την Κύπρο. Βιώνουμε, τώρα, είπε, τον οδυνηρό χωρισμό. «Στ' αλήθεια «πώς εγνόφωσε Κύριος», την Κύπρον, σήμερα, όπως θα 'λεγε και ο προφήτης Ιερεμίας;».

Θα μπορούσε, πρόσθεσε, να προσφέρει ακόμα, ιδιαίτερα στους δύσκολους και χειμέριους καιρούς που περνούμε, αφού ήταν μόλις 74 ετών, όμως, άλλος είναι «ο χρόνους μετρών τοις ζώσι και καιρούς θανάτου ιστών».

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που ανεδείχθη άξιος συνεχιστής του έργου του Μακαρίου, θα μας καθοδηγεί πλέον στους δύσκολους δρόμους, για εξεύρεση μιας υποφερτής λύσης που να 'ναι βιώσιμη και θα εξασφαλίζει την φυσική, αλλά και εθνική παραμονή μας στις πατρογονικές εστίες μας.

Αναφερόμενος στην ζωή του κ. Παπαδόπουλου, είπε ότι η εντιμότητά του, το μεγαλείο της αξιοπρέπειάς του, η ευθύτητά του, η καθαρότητα της σκέψης του, η εσωτερική του ευγένεια, το ακίβδηλο, απέριττο και δωρικό του χαρακτήρα του, το υψηλότατο ήθος του, η αυθεντικότητα της προσωπικότητάς του, η γνησιότητά του, τον ανέδειξαν ως τον κατ' εξοχήν Ανθρωπον (με Α κεφαλαίο) της εποχής μας. «Πολύς το φαινόμενον, πλουσιότερος το κρυπτόμενον», κατά τον Γρηγόριο τον Θεολόγο», όπως είπε.

Κατέστη, πρόσθεσε, το τέλειο παράδειγμα προς μίμηση στην εποχή μας, όπου τα μικρά αναστήματα - κατά την εκκλησιαστική γλώσσα οι Ζακχαίοι του πνεύματος - υπερτιμούν τον εαυτό τους και την αξία τους, ενώ μόλις και φτάνουν τα φτωχά φυλλώματα μιας απλής συκομορέας.

Ηταν, όπως είπε, άριστος μαθητής, με έμφυτη εξυπνάδα. Η ζωή του ταυτίστηκε με τους αγώνες της Κύπρου και του λαού της. Δεν ήταν μόνον ο αγώνας της ΕΟΚΑ, πρόσθεσε. Σύμβουλος του Μακαρίου στη διάσκεψη για τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, υπουργός σε αλλεπάλληλα υπουργεία και αργότερα βουλευτής, άφηνε παντού το στίγμα της παρουσίας του, είπε. Υπενθύμισε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανέλαβε συνομιλητής στο Κυπριακό, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής, τίμησε το υπουργικό και το βουλευτικό αξίωμα.

Δεν υποκατέστησε ποτέ την αλήθεια του προσώπου του, τον αληθινό του χαρακτήρα, με το προσωπείο του αξιώματός του, τόνισε. Αυτή η εμμονή του σε αρχές και η άρνησή του να υπόσχεται στο λαό πράγματα ανέφικτα, αντισυνταγματικά ή επικίνδυνα για την ασφάλεια του τόπου, του στοίχισαν την Προεδρία στις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές, ανέφερε ο Μακαριώτατος. Ηταν - είπε - πολιτικός επιπέδου, αυθεντικός άνθρωπος. «Επιθυμούσε να υπηρετήσει την πατρίδα του. Δε ζητούσε θώκους προσωπικής ικανοποίησης».

Η έπαλξη από την οποία, με τους λαμπρούς προσωπικούς αγώνες του, καθιερώθηκε στη συνείδηση όχι μόνο του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και όλων των Ελλήνων, ήταν η θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε. «Κι ήταν ευτύχημα που η Πρόνοια του Θεού, που πάντα μεριμνά για τους ανθρώπους, σε ώρες κρίσιμες για τον τόπο, όταν ετοιμάζονταν τα σχέδια για την κατάλυση της κρατικής μας οντότητας και την, χωρίς όρους, παράδοσή μας στη διάθεση της Αγκυρας, «ανήγειρε», κατά το Γραφικόν, «κέρας σωτηρίας εξ εχθρών ημών και εκ χειρός πάντων των μισούντων ημάς», τον Τάσσον Παπαδόπουλο, που ηγήθηκε του λαού του στην απόρριψη των ξένων σχεδιασμών, και του επανέφερε το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας».

Κορυφαία στιγμή του το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, είπε, «τότε που έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διάλυση, και εμάς από την αναζήτηση εκτός Κύπρου νέας πατρίδας», ισάξιο - όπως είπε - προς το διάγγελμα του Μακαρίου στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977.

Κάθε μεγάλη προσωπικότητα, πρόσθεσε, έχει και άσπονδους εχθρούς, φέροντας ως παράδειγμα ότι ο Βενιζέλος που δημιούργησε την μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, δεν εξελέγη καν βουλευτής στις εκλογές του 1920. Τον Μακάριο, συνέχισε, προσπάθησαν πολλές φορές να τον δολοφονήσουν και στο τέλος μια θλιβερή μειοψηφία τον ανέτρεψε. «Αν ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν συναντούσε την αμφισβήτηση, θα 'πρεπε να αμφιβάλουμε για την αξία και τη μεγαλοσύνη του. Τώρα που έφυγε από τον κόσμο τούτο, όλοι αναγνώρισαν την αξία του».

Καταθέτοντας στην άφθιτη μνήμη του τα αισθήματα του θαυμασμού και της αγάπης μας, ανανεώνουμε όλοι σήμερα, σημείωσε, την απόφασή μας για αγώνα μέχρι τη δικαίωση, μέχρι την εξασφάλιση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέπουν τη διαβίωσή μας, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, στη γη των πατέρων μας. «Θα είναι, η απόφασή μας αυτή, το καλύτερο στεφάνι και το καλύτερο μνημόσυνο για τον αξέχαστο ηγέτη μας», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. 

Αποχαιρετιστήριος λόγος Μάριου Καρογιάν

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπηρέτησε την πατρίδα με συνέπεια, αφοσίωση, ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια, με σοφία, σύνεση, αγωνιστικότητα και διεκδικητικότητα, θυσιάστηκε για την πατρίδα «παρόλο που κάποιες στιγμές λοιδορήθηκε και παρεξηγήθηκε», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν στον αποχαιρετιστήριο λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του τέως Προέδρου, που τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία Αγίας Σοφίας, στο Στρόβολο.

Σε ένα λόγο έμφορτο από συναισθήματα, συγκίνηση και θλίψη, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «με αισθήματα βαθιάς θλίψης, οδύνης και συντριβής αποχαιρετούμε αυτή την ώρα ένα άξιο τέκνο της πατρίδας».

Σε προσωπικό τόνο και εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων όσοι συμπορεύτηκαν ή και συνεργάστηκαν με τον τέως Πρόεδρο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «εμείς, που είχαμε την τύχη, το προνόμιο και την τιμή να συμπορευτούμε και να αγωνιστούμε μαζί με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, τον αποχαιρετούμε με λόγια χρέους, τιμής, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης», για να προσθέσει: «Αξέχαστε μας Πρόεδρε, αλησμόνητε μας καθοδηγητή και συναγωνιστή, σ' ευχαριστούμε. Σ' ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες, σ' ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξες, σ' ευχαριστούμε για όσα μας κληροδότησες».

Συνεχίζοντας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο αποχαιρετισμός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με πόνο ψυχής και απέραντη θλίψη, «γιατί με τη φυσική σου απουσία το Δημοκρατικό Κόμμα και ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός χάνουν ένα φλογερό πατριώτη, ένα ασυμβίβαστο και σθεναρό αγωνιστή και προασπιστή των δικαίων και των δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού της, ένα συνετό, δίκαιο και διορατικό ηγέτη και καθοδηγητή».

Δανειζόμενος τον ποιητικό λόγο του Κωνσταντίνου Καβάφη για να υμνήσει το κλέος του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η προσφορά του «αλησμόνητου ηγέτη και συναγωνιστή» υπήρξε πλήρης, άριστη, πολύτιμη, ανεκτίμητη, για να τονίσει απευθυνόμενος στον εκλιπόντα ότι «υπηρέτησες την πατρίδα με συνέπεια, αφοσίωση, ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια. Υπηρέτησες την πατρίδα με σοφία, σύνεση, αγωνιστικότητα και διεκδικητικότητα. Θυσιάστηκες για την πατρίδα παρόλο που κάποιες στιγμές λοιδορήθηκες και παρεξηγήθηκες».

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κοινοβουλευτική δράση και προσφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου, σημειώνοντας «υπήρξες πρότυπο και υπόδειγμα και για εκείνους που συντάχθηκαν με τις απόψεις σου, αλλά και για εκείνους που είχαν διαφορετικές απόψεις, γιατί έπειθες με την ευθυκρισία, την επιμέλεια, τη συσσωρευμένη γνώση και τη σοφία στου. Είναι γι' αυτό που στη συνείδηση όλων παραμένεις κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνδρας. Είναι γι' αυτό που σύγχρονες και πολύ σημαντικές νομοθεσίες φέρουν τη σφραγίδα σου».

Εκφράζοντας τους συναγωνιστές του στο ΔΗΚΟ, το κόμμα του οποίου ηγήθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο κ. Καρογιάν είπε: «εμείς που είχαμε την τιμή και το προνόμιο να συστρατευτούμε και να αγωνιστούμε μαζί σου από τις επάλξεις του Δημοκρατικού Κόμματος, έχουμε το ιδιαίτερο καθήκον και βαρύτατο χρέος απέναντί σου, αλλά και απέναντι στην πατρίδα να συνεχίσουμε τους αγώνες σου, να παραμείνουμε πιστοί στα οράματά σου, να μην λοξοδρομήσουμε από την πορεία του αγώνα, της τιμής και του καθήκοντος, που εσύ με συνέπεια, σθένος και υψηλό φρόνημα ακολούθησες».

Αφού σημείωσε ότι βαριά είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα σου με την Κύπρο στην καρδιά και το νου και το λογισμό μας να καθοδηγεί το ρωμαλέο 'Όχι' σου, που διέσωσε και διαφύλαξε την Κυπριακή Δημοκρατία και την αξιοπρέπεια του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του ελληνισμού».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στη συνέχεια ότι «αισθανόμαστε χρεωμένοι από την ιστορία να συνεχίσουμε τους αγώνες σου, γιατί ούτε δικαιούμαστε, ούτε θα μπορούμε να δικαιολογηθούμε στον ιστορικό του μέλλοντος και στις μελλούμενες γενιές αν λόγω ολιγωρίας ή παραλείψεων καταστούμε η τελευταία γενιά του ελληνισμού σ' αυτόν τον τόπο».

Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε στη συνέχεια ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου και ευχήθηκε όπως τα αισθήματα τιμής, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης, καθώς και η παλλαϊκή αναγνώριση των αγώνων και της προσφοράς του «είναι βάλσαμο παρηγοριάς» για τη σύζυγο του, τα παιδιά, τα εγγόνια και αδέλφια του.

Αποχαιρετιστήριος λόγος Χριστόδουλου Πασιαρδή

Φεύγεις όταν όλα απαιτούσαν να μείνεις, σιωπάς όταν όλα ζητούσαν να ακούγεται η φωνή σου, ανέφερε ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και συνεργάτης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Χριστόδουλος Πασιαρδής στον αποχαιρετιστήριο λόγο του. «Φεύγεις αγαπημένε Πρόεδρε και φίλε σε μια ώρα που επέβαλλε την παρουσία σου, σε μια στιγμή που καθιστούσε αναγκαία την παρουσία του καθαρού πολιτικού λόγου σου. Και τώρα που η φωνή του για πάντα σίγησε, ας σιγήσουν οι φωνές εκείνων που υπερβαλλόντως τον αδίκησαν και που αδίκως τον πίκραναν».

Τώρα που κοιμάται τον αιώνιο ύπνο του θανάτου και αποκλείεται πια να ενοχλήσει με το λόγο και τις σκέψεις του, ας επιμετρηθεί η πολιτική διάσταση της εν ζωή παρουσίας του και ας προσμετρηθεί το κενό της απουσίας του, πρόσθεσε. Ο ίδιος, είπε, παραδίδεται πια στην αμερόληπτη κρίση του ιστορικού του μέλλοντος, όμως στον κοινό άνθρωπο του παρόντος κυριαρχεί η αίσθηση ότι σε αυτό το φέρετρο κείτεται ένας άντρας που δεν του απέλειπε το θάρρος να ανθίσταται και δεν του έλειπε η τόλμη να αγωνίζεται και να δημιουργεί.

«Ενας άντρας που είχε το σθένος να μάχεται και την ψυχική δύναμη να αντιτάσσει υπερήφανα Οχι όταν έπρεπε, υπακούοντας στη φωνή της εθνικής του συνείδησης και στη κραυγή της εθνικής του αξιοπρέπειας».

Ως άνθρωπος και ως πολιτικός, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν ήταν αλάνθαστος και άμεπτος, σημείωσε ο κ. Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι ουδέποτε διεκδίκησε αυτόν τον ανούσιο τίτλο που αναιρεί την ανθρώπινη ιδιότητα. Διεκδίκησε όμως και άσκησε το δικαίωμα να αρνείται την υποταγή σε ευτελείς σκοπιμότητες, να αποδέχεται τη συμφιλίωση με ηχηρές παραδοξότητες, να απολακτίζει το συμβιβασμό με τα ασυμβίβαστα και να μην απεμπολεί θεμελιώδεις αρχές και αξίες, που προσδιόρισαν την πορεία της ζωής του.

«Οι νεκροί δεδικαιώνται χωρίς βεβαίως να θεοποιούνται» και τα οποιαδήποτε σφάλματα του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε, υπόκεινται στην κρίση του ιστορικού του μέλλοντος. Γι' αυτούς που μένουν πίσω, πρόσθεσε, αρκεί η μνήμη ενός ανυπότακτου αγωνιστή. Οσοι έτυχε να τον ζήσουν από κοντά και να συνεργαστούν μαζί του μαρτυρούν την ευστροφία του πνεύματός του, σημείωσε ο κ. Πασιαρδής, την εξαντλητική εργατικότητα, την τελειομανία του, το βάθος σε γνώσεις και την προσήλωσή του σε αρχές, αξίες και ιδεώδη.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόσθεσε, επέλεγε να δακρύζει εντός του και ίσως σε ολόκληρη τη ζωή του δάκρυσε δημόσια και αυτή ήταν τη νύχτα του ιστορικού διαγγέλματος το 2004, «τότε που αρνήθηκε να προσυπογράψει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Και μόνο αυτό το «όχι», σημείωσε, αρκούσε για να αναδείξει και να κατατάξει τον Τάσσο Παπαδόπουλο στους γενναίους και αξιοπρεπείς ηγέτες του ελληνισμού.

Ο κ. Πασιαρδής υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη της ενότητας, ως έννοια μιας πράξης που καθιστά δυνατούς τους αδύνατους και διατηρεί ζωντανή την ελπίδα της δικαίωσης. Ο θρήνος για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε, ας μετουσιωθεί σε ιαχή ενότητας και αγώνα που δεν θα τελειώσει με το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας. Ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος φεύγει πικραμένος και αδικαίωτος γιατί το όνειρό του για μια πατρίδα ελεύθερη μένει ανεκπλήρωτο και για μια Κύπρο επανενωμένη δεν έγινε πραγματικότητα. Είχες πλήρη συναίσθηση του τέλους και όμως δεν κατέρρευσες, είπε.

Αποχαιρετώντας τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Πασιαρδή είπε ότι είναι ένας φίλος που δεν ξεχνιέται, ένας ηγέτης που δεν αποσύρεται. 

Αποχαιρετιστήριος λόγος Αναστασίας Παπαδοπούλου

«Στο καλό αγαπημένε μας πατέρα. Καλό σου ταξίδι. Μην ανησυχείς για μας. Εμείς θα ακολουθούμε πάντα το δρόμο που εσύ μας χάραξες και θα τον φωτίζουν οι σκέψεις, οι πράξεις, η ιστορία και η αξιοπρέπειά σου», ανέφερε συγκινημένη η κόρη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, Αναστασία Παπαδοπούλου, στον αποχαιρετιστήριο λόγο που εκφώνησε εκ μέρους της οικογένειας του εκλιπόντος.

«Αγαπημένε μας παπά, πάνε αρκετά χρόνια, όταν ήμουνα ακόμη σχολείο, που προσπάθησες να με μάθεις να κάνω ομιλίες, τότε ήταν για σχολικούς διαγωνισμούς. Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποτε θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις που εσύ μου έδωσες για να σε αποχαιρετίσω για τελευταία φορά», είπε απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στον πατέρα της.

«Συγχώρα με», συνέχισε, «γιατί σήμερα δεν θα μπορέσω να μιλήσω εκ του προχείρου όπως ήταν η δική σου ειδικότητα. Εξάλλου, σήμερα δεν μιλώ σε ακροατήριο, μιλώ για τη μητέρα, τα αδέλφια και την οικογένειά μας μόνο σε σένα».

Πρόσθεσε ότι «θα έβλεπες παπά μου όλα αυτά σήμερα, αυτά που λένε για σένα και θα τα έβρισκες υπερβολικά, περιττά, αχρείαστα. Ποτέ δεν γύρεψες ή χρειάστηκες την αναγνώριση, ποτέ δεν επιδίωξες την ηρωοποίηση, ποτέ δεν σε ενδιέφερε να είσαι απλά αρεστός. Ο Τάσσος, ο άγνωστος φίλος μας, ο άγνωστος φίλος του κάθε ανώνυμου πολίτη, ο άνθρωπος που έδρασε και έζησε στη βάση αρχών και αξιών, εχθρός της αδικίας, πολέμιος του παράλογου, ένας πατριώτης ακλόνητος, το περήφανο παιδί της Κύπρου».

Αποχαιρετώντας τον πατέρα της στην κατάμεστη εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η κόρη του εκλιπόντος αναφέρθηκε και στις τελευταίες ημέρες του Τάσσου Παπαδόπουλου.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έπρεπε δυστυχώς να σε δούμε να υποφέρεις. Και ακόμα και τώρα δεν ήθελες να μοιραστούμε μαζί σου τον πόνο σου, δεν ήθελες να μας πεις τι περνούσες και διάλεξες να το κουβαλήσεις για όσο καιρό άντεξες μόνος σου. Δεν ξέρω γιατί με ξάφνιασε αυτό. Ουδέποτε εσύ στη ζωή σου επέλεξες να μοιραστείς ή να αποποιηθείς το βάρος που κουβαλούσες. Δεν περιμέναμε ότι η αρρώστια θα σε κτυπούσε τόσο ύπουλα, όπως ύπουλα σε κτύπησαν πολλές φορές οι άνθρωποι. Και σε είδαμε να δίνεις ένα δύσκολο αγώνα, ένα αγώνα που ήξερες ότι θα χάσεις, αλλά έδωσες τη μάχη με αξιοπρέπεια».

Η Αναστασία Παπαδοπούλου είπε ότι «και ακόμη και όταν όλοι μας είπαν ότι ο αγώνας ήταν άνισος, άδικος και χαμένος, όταν μας είπαν ότι δεν υπήρχε λόγος να πολεμάς, εσύ ποτέ δεν σταμάτησες να αγωνίζεσαι. Μας είπαν ότι όλα είχαν τελειώσει, αλλά και πάλι εσύ επέλεξες να τους διαψεύσεις, να τους δείξεις ότι η καρδιά σου δεν θα σταματούσε να κτυπά έτσι εύκολα».

«Θέλω να πιστεύω ότι αρνιόσουν να υπακούσεις όταν η φύση έλεγε 'φύγε', γιατί ήθελες για τελευταία φορά να δεις όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα μαζί, την οικογένεια, τους συγγενείς, τους συνεργάτες και φίλους σου, όλους να στέκονται σε ένα διάδρομο με την προσευχή στο στόμα και την ελπίδα στην καρδιά ότι θα έβγαινες νικητής από αυτό τον αγώνα. Εχασες τον αγώνα με τη φύση, αλλά κέρδισες αυτό που είμαι σίγουρη ότι ήθελες, να μας φέρεις ξανά όλους μαζί, να μας ενώσεις για τελευταία φορά, να ξυπνήσεις όλη την Κύπρο με την δική σου κίνηση. Ισως πάλι να ήθελες να σιγουρευτείς ότι εμείς, η οικογένειά σου, δεν θα έμενε μόνη χωρίς εσένα».

Η κόρη του εκλιπόντος είπε ότι ο άνθρωπος Τάσσος Παπαδόπουλος ανήκε τόσο στην οικογένειά του, όσο και στην πατρίδα και τα πιστεύω του.

«Ολη μου τη ζωή ένοιωθα ότι σε μοιραζόμουν με τον κόσμο σου. Συγνώμη που σου είχα παράπονο για αυτό. τώρα καταλαβαίνω πόσο αφελής ήμουν. Ξέρω ότι ποτέ δεν ανήκες μόνο σε μας. Ανήκες πάντα στην χώρα σου, στα ιδεώδη και τα πιστεύω σου, στο λαό σου στον ελληνισμό».

Απευθύνοντας το τελευταίο αντίο στον πατέρα της εκ μέρους της οικογένειας, η Αναστασία Παπαδοπούλου είπε ότι όλη η οικογένεια είναι περήφανη για τον πατέρα που γνώρισε, λέγοντας: «μου λένε όλοι αυτές τις μέρες ότι πρέπει να είμαι περήφανη για σένα και σκέφτηκα, γιατί μου το λένε αυτό; Δεν είναι αυτονόητο; Και φοβήθηκα ότι ίσως δεν στο είπα ποτέ. Για αυτό στο λέω έστω και σήμερα με την ελπίδα ότι το ήξερες. Είμαστε περήφανοι για σένα».

«Στο καλό αγαπημένε μου πατέρα. Καλό σου ταξίδι. Πήγαινε εκεί που σε περιμένουν ο Νίκος και η Αγγελική. Η Νίτσα και οι φίλοι σου. Εκεί που σε περιμένει ο Μακάριος. Μην ανησυχείς για μας. Εμείς θα ακολουθούμε πάντα το δρόμο που εσύ μας χάραξες και θα τον φωτίζουν οι σκέψεις, οι πράξεις, η ιστορία και η αξιοπρέπειά σου», κατέληξε η κόρη του εκλιπόντος στον αποχαιρετιστήριο λόγο της. 

Πηγές: ΚΥΠΕ

Το πρώτο ΟΧΙ του Τάσσου

 Φιλελεύθερος,Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008

  

Η επιστολή Τάσσου προς Γρίβα της 26ης Φεβρουαρίου 1959

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιστορία θα καταγράψει ως κορυφαία στιγμή της πολιτικής δράσης του Τάσσου Παπαδόπουλου την απόρριψη του σχεδίου Ανάν την Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου 2004. Όμως, το ΟΧΙ του 2004 δεν ήταν το πρώτο για τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Το πρώτο ήταν στις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Όταν νεαρός νομικός, αμέσως μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, βρέθηκε στο Λονδίνο ανάμεσα στη μεγάλη αντιπροσωπεία, υπό τον Εθνάρχη Μακάριο, που θα αποφάσιζε την αποδοχή ή την απόρριψη των συμφωνιών, που είχαν ετοιμαστεί στη Ζυρίχη. Τότε, ο Τάσσος Παπαδόπουλος τάχθηκε με τη μειοψηφούσα άποψη, όχι του λαού αλλά της κυπριακής αντιπροσωπείας, μαζί με τον Βάσο Λυσσαρίδη, τον Γλαύκο Χρίστη και τους πέντε εκπροσώπους του ΑΚΕΛ, κόντρα στις πιέσεις, που αναλογικά δεν ήταν ηπιότερες από τις πιέσεις του 2004. Σύνολο, οκτώ με το Όχι και 27 με το ΝΑΙ. Οι συμφωνίες εγκρίθηκαν και ο Τάσσος με επιστολή προς τον Γρίβα περιέγραφε πολύ αποκαλυπτικά το παρασκήνιο. Στα «απομνημονεύματά» του, ο Γρίβας αναφέρει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του στελέχους της ΠΕΚΑ του απέστειλε σημείωμα την ημέρα που αναχωρούσε για τη Διάσκεψη του Λονδίνου, ζητώντας την έγκρισή του για μετάβαση στη Βρετανική πρωτεύουσα, όμως όπως σημειώνει ο αρχηγός της ΕΟΚΑ «δεν ήτο δυνατόν να λάβω εγκαίρως το σημείωμα και να απαντήσω». Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως σημειώνει ο Γρίβας δεν είχε εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει την Οργάνωση στο Λονδίνο, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Παπαδόπουλος, με την ιστορική επιστολή που του απέστειλε με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 1959. Παρόλα αυτά όμως, οι ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι που επιθυμούσαν οπωσδήποτε τη συμμετοχή της οργάνωσης στη διάσκεψη, διέδωσαν ότι η ΕΟΚΑ, όχι μόνο εκπροσωπήθηκε σε αυτήν αλλά στη συνέχεια ενέκρινε κιόλας τη συμφωνία. Η αλήθεια όμως είναι άλλη, αφού είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος, ήταν στο Λονδίνο με την προσωπική του ιδιότητα. Ο Γρίβας, στην προσπάθειά του να μην αφήσει κανένα ίχνος αμφιβολίας στο συγκεκριμένο θέμα, στα «απομνημονεύματα» αναφέρεται εκτενώς στο συγκεκριμένο θέμα και τονίζει ότι πραγματική και έγκυρη εκπροσώπηση κάποιου από άλλον, νοείται όταν ο εκπροσωπούμενος είναι ενημερωμένος για το θέμα που θα συζητηθεί και επιλέξει ο ίδιος τον εκπρόσωπό του, στον οποίο δίδει μάλιστα προφορικές ή γραπτές οδηγίες, όπως και σχετική εξουσιοδότηση. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, τίποτα από τα πιο πάνω δεν συνέβηκε, σημειώνει ο Γρίβας. Στην επιστολή της 26ης Φεβρουαρίου 1959, ο Τάσσος Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι η μάχη του Συντάγματος θα έπρεπε να δοθεί στη Ζυρίχη και όχι στο Λονδίνο, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι ήδη ήταν πολύ αργά για αλλαγές. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε αργότερα για εκείνες τις ιστορικές μέρες, στις πρώτες συνεδριάσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας, το κλίμα ήταν σαφέστατα αρνητικό ως προς την υπογραφή των συμφωνιών και σε αυτό, παραδέχεται ότι συνέβαλε και ο ίδιος, επηρεάζοντας μέλη της αντιπροσωπείας. Ενώ όμως στην αρχή επικράτησε η άποψη για απόρριψη του σχεδίου, στη συνέχεια άλλαξαν τα δεδομένα. Αναφερόμενος στο «αίσχος της παρασκηνιακής δράσεως» και στην «απότομο μεταστροφή των γνωμών», ο Τάσσος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι άνθρωποι της Ελληνικής Πρεσβείας καλούσαν διάφορα άτομα της αποστολής και τους διαβίβαζαν δήθεν προσωπικά μηνύματα του Καραμανλή και Αβέρωφ και τους διαβεβαίωναν πόσο και οι δύο πολιτικοί ηγέτες τους θαύμαζαν. Με αυτό τον τρόπο «κολακευθέντες πολλοί άρχισαν να εκφράζουν αμφιβολία για την ορθότητα της απορρίψεως του σχεδίου» και έτσι στην τελική συνεδρίαση, «ομίλησαν υπέρ του σχεδίου όλοι, πλην του Τάσσου Παπαδόπουλου, Γλαύκου Χρίστη (μέλους ΔΑΝΕ), Βάσου Λυσσαρίδη και των πέντε κομμουνιστών. Ούτω το σχέδιον ενεκρίθη δια 27 υπέρ και 8 εναντίον». Μετά από αυτό το γεγονός, το κλίμα στις σχέσεις των μελών της αντιπροσωπείας αλλάζει, με αποτέλεσμα, οι Παπαδόπουλος και Λυσσαρίδης να μην προσκαλούνται ούτε και στο τραπέζι που γευμάτιζαν οι υπόλοιποι. Στην επιστολή προς τον Γρίβα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας, στην προσπάθειά τους να πείσουν τον Κληρίδη να ταχθεί υπέρ του σχεδίου του δήλωσαν ότι τον θεωρούν δυναμικό ηγέτη και «μακάρι και η Ελλάς να διέθετε τοιούτους άνδρας». Όπως σημειώνει, «ταύτα μου απεκάλυψε με αυταρέσκεια ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης και τον ύβρισα». Στην προσπάθειά του ο Τάσσος Παπαδόπουλος να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβη στα παρασκήνια και αποφάσισαν να υποστηρίξουν το σχέδιο τα περισσότερα από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, βολιδοσκόπησε εναλλάξ αρκετούς από αυτούς, διαβάλλοντας μάλιστα τον έναν κατά του άλλου. Έτσι, έμαθε ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας γνώριζαν όλα όσα είχαν λεχθεί στις συνεδριάσεις των Κυπρίων, γι αυτό και στη «μάχη» που έδωσαν στη συνέχεια για να του μεταπείσουν, υποσχέθηκαν στον Χρυσαφίνη το υπουργείο Δικαιοσύνης και στον Αιμιλιανίδη συμμετοχή στη συντακτική επιτροπή που θα κατάρτιζε το σύνταγμα της Κύπρου, ενώ χαρακτήρισαν τον Δέρβη σαν τον μόνο ώριμο πολιτικό ηγέτη της Κύπρου. Τα όσα βλέπει και ακούει εκείνες τις μέρες ο Παπαδόπουλος, τον θλίβουν και διασαλεύουν την εμπιστοσύνη του στην ακεραιότητα του χαρακτήρα των ανθρώπων και τα αποδίδει στην κακοδαιμονία της φυλής μας. Λόγω της αρνητικής θέσης του, καλείται από τον Έλληνα Πρόξενο κ. Βλάχο σε συνάντηση, όμως ο Παπαδόπουλος αρνείται. Παρίσταται όμως στην ιστορική συνάντηση που είχε ο Αβέρωφ με την αντιπροσωπεία των Κυπρίων, στην απουσία μάλιστα του Μακαρίου. Σε εκείνη τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας δηλώνει ότι σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου, δεν πρέπει να περιμένουν υποστήριξη στον αγώνα τους από την Ελλάδα. Θλίβεται ο Παπαδόπουλο στο άκουσμα της θέσης του Αβέρωφ, όμως δεν μένει με κλειστό στόμα και του απαντά. Του λέει συγκεκριμένα ότι πιθανότατα η ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους Κύπριους στον αγώνα τους, όχι όμως και ο ελληνικός λαός. Μετά από αυτά τα γεγονότα, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρία στην οποία ψήφισαν οι 27 υπέρ του σχεδίου. Μέχρι τέλους, ο Παπαδόπουλος πιστεύει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε την υποστήριξη των 27, δεν θα τολμούσε να ασκήσει πίεση στον Μακάριο για να αποδεχθεί το σχέδιο. Ανεξάρτητα όμως από τη στάση του στο Λονδίνο, λίγες μέρες αργότερα ο Παπαδόπουλος ζητά από τον Γρίβα να χαιρετίσει την άφιξη του Μακαρίου στην Κύπρο και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα υποβοηθούσε στην αναπτέρωση του ηθικού του λαού όπως και στη συνένωσή του. ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΡΠΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ >Ο Τάσσος εκπροσώπησε την ΕΟΚΑ χωρίς εξουσιοδότηση. Υποστηρίζει ότι η μάχη του Συντάγματος θα έπρεπε να δοθεί στη Ζυρίχη και όχι στο Λονδίνο. >Στην αρχή επικράτησε η άποψη για απόρριψη του σχεδίου, στη συνέχεια άλλαξαν τα δεδομένα. Άνθρωποι της Ελληνικής Πρεσβείας καλούσαν διάφορα άτομα της αποστολής και τους διαβίβαζαν κολακείες προς τα πρόσωπα τους, δήθεν από Καραμανλή και Αβέρωφ. Επίσης, υποσχέθηκαν υπουργεία και θέσεις. >Υπερ του σχεδίου τάχθηκαν 27 και 8 εναντίον. Αυτοί που διαφώνησαν ήταν οι Παπαδόπουλος, Λυσσαρίδης, Γλαύκος Χρίστης (μέλος ΔΑΝΕ) και οι πέντε κομμουνιστές.

 Η τελευταία φορά που τον είδα

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήθελε να απευθύνει ένα τελευταίο μήνυμα προς το λαό

Του Τάσου Τζιωνή

Η τελευταία φορά που τον είδα ήταν Σάββατο βράδυ, 29 του Νοέμβρη. Ήταν κοντά στις οκτώ. Είχα στην εσωτερική τσέπη του σακακιού ένα φύλλο χαρτιού με σημειώσεις που δακτυλογράφησα στον υπολογιστή λίγο προτού φύγω από το σπίτι. Ήθελα να τον δω μόνος? όπως ακριβώς στο Προεδρικό και παντού στον κόσμο όταν έπρεπε να συζητήσουμε κάτι απόρρητο. Από την Τετάρτη που ταξίδευσα στην Κύπρο από τη γειτονική χώρα όπου υπηρετώ τον είχα δει ήδη τρεις φορές για αρκετή, υπό τις συνθήκες, ώρα. Την πρώτη μέρα, συγκλονισμένος από τη θέα της οριζοντίωσης στο κρεβάτι του εν παντί χρόνω και πάση περιστάσει όρθιου κι αλύγιστου ηγέτη, κι ανήμπορος να ανταλλάξω μαζί του χειραψία ή να τον ασπασθώ στο πρόσωπο, έσκυψα και του φίλησα με πολλή ταραχή και άπειρο σεβασμό το δεξί του χέρι. Το αντικείμενο των ιδιότυπων διαλόγων μας, που γίνονταν με πολλή δυσκολία λόγω των αναπνευστικών του προβλημάτων, ήταν φυσικά το Κυπριακό με έμφαση στο μέλλον. Είχε έγνοια για το πώς θα αντιδράσει ο λαός την ώρα της επόμενης μεγάλης κρίσης σαν βρεθεί μπροστά σε ένα Σχέδιο απαράδεκτο όπως το προηγούμενο. Οι λίγες και μετρημένες λέξεις που με κόπο άρθρωνε ακούγονταν σαν αγωνιώδεις κραυγές ναυαγού που τον τυλίγουν τα άγρια κύματα αδυσώπητου ωκεανού αλλά δεν λέει να παραδοθεί. Ήξερε λίγα για το τι γινόταν στις διαπραγματεύσεις αλλά αντιλαμβανόταν πολλά κι είχε καλούς λόγους να αγωνιά. Άλλη έγνοια του ήταν να πει το τελευταίο του «ευχαριστώ» στο λαό που τόσο αγάπησε.

«Καλά, δεν θα πω τίποτα;» διερωτήθηκε μονολογώντας την Πέμπτη το βράδυ καθώς καθόμασταν μαζί του μπροστά στην τηλεόραση. «Τι εννοείτε» ; ρωτήσαμε, για να μας απαντήσει μ' έναν κεραυνό: «Πεθαίνω, δεν θα πω τίποτα για να ευχαριστήσω αυτόν τον κόσμο; Αυτόν τον κόσμο που με στήριξε και μου συμπαραστέκεται»;

Ήμασταν με τον αδελφικό μου φίλο Γιώργο Ηλιάδη. Όταν συνήλθα από το ξαφνικό ράπισμα των φαινομενικά πεισιθάνατων λόγων του κι ενώ ο Γιώργος τελούσε ακόμη υπό τη συγκλονιστική επίδρασή τους, τον ρώτησα διαμαρτυρόμενος αν παραδόθηκε και του υπέδειξα προτρεπτικά ότι δεν πρέπει να χάνει τις ελπίδες του. Με μια χαρακτηριστική αυστηρή κίνηση του χεριού και μ' ένα μορφασμό του, μου έδωσε το μήνυμα να σταματήσω τους παρηγορητικούς λόγους. Αυτός γνώριζε. Ήξερε καλά την κατάστασή του. Αισθάνθηκα άσχημα για την ενστικτώδη απρεπή εκδήλωση του ευσεβούς μου πόθου. Όταν βρήκαμε την ψυχραιμία και μιλήσαμε αντιληφθήκαμε πως δεν ήθελε μόνο να ευχαριστήσει το λαό ήθελε, για τελευταία φορά, να του πει τις σκέψεις του για τα επερχόμενα και τον συμβουλεύσει. Μένω ως εδώ. Την Παρασκευή ήταν καλύτερα. Ήταν η ώρα των ειδήσεων. Με χαρά τον άκουσα να σχολιάζει τις ειδήσεις: από την απόφαση της Κυβέρνησης να εκποιήσει κρατική περιουσία έως τα συμβαίνοντα στην Ανόρθωση. Έφυγα συγκρατημένα αισιόδοξος, Όταν το Σάββατο, το βράδυ, εξέφρασα την επιθυμία να τον δω, η κυρία Φωτεινή, η πιο αρχόντισσα Κυρία που γνώρισα, δεν έκανε ερωτήσεις. Την ακολούθησα στο εσωτερικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του με την τηλεόραση σε λειτουργία. Δεν μου φάνηκε να παρακολουθεί. Γύρισε αργά προς το μέρος μας. Η σύντροφος της ζωής του, τον κοίταξε εξεταστικά για να δει αν χρειαζόταν κάτι, έφτιαξε κάπως το σεντόνι που τον σκέπαζε, του έριξε μια στοργική ματιά και μας άφησε μόνους. Φαινόταν καταπονημένος. Έβγαλα το μπουφάν μου και κάθισα στην καρέκλα δίπλα. Με κοίταξε χωρίς να μου μιλήσει. Δεν τον ρώτησα πώς ήταν. Θα πρέπει να πονούσε πολύ. Άνοιξα μηχανικά το χαρτί μου και χωρίς να το βλέπω άρχισα να του λέω τις σκέψεις μου για κάτι που μου είχε ζητήσει να ετοιμάσω. Δεν ήταν όπως τις προηγούμενες φορές που μιλήσαμε. Μου απαντούσε με νεύματα. Ψέλλισε μερικές λέξεις κατάφασης φορτωμένες με δολοφονικό πόνο. Τον ρώτησα αμήχανα αν πονά. Έγνεψε «ναι» με τον ίδιο τρόπο που θα έγνεφε και «όχι» αλλά με μια αίσθηση απελπισίας. Μου έδειξε το μέρος της καρδιάς του και μου είπε πως μέσα του παλεύει ο πιο δυνατός μυς του σώματος με έναν άλλο, τους πνεύμονες. «Η καρδιά θέλει χώρο για να δουλέψει κι οι πνεύμονες δεν την αφήνουν. Πόσο θα αντέξει» μονολόγησε. Γύρισε το κεφάλι προς την οροφή του θαλάμου και έκλεισε τα μάτια. Κοιμήθηκε; Έμεινα και τον έβλεπα με όση αγάπη δεν κατάφερα να του δείξω στα πέντε χρόνια που δούλεψα μαζί του. Στη λευκή απροσδόκητη μοναξιά του δωματίου επέτρεψα στον εαυτό μου το βούρκωμα. Σηκώθηκα και έκανα νευρικές βόλτες. Όταν μπήκε ο γιος του, ο Κωνσταντίνος , άνοιξε ξανά τα μάτια. Με ρώτησε αν θα επέστρεφα την επομένη στη χώρα που υπηρετώ. Φαινόταν πιο ήσυχος. Θα είχε επιδράσει το ισχυρό αναλγητικό. Η δύσπνοια όμως δεν υποχωρούσε. Του απάντησα πως «ναι» και ότι θα ερχόμουν ξανά προτού φύγω. Θα τον έβλεπα πάλι τα Χριστούγεννα. Είδα ένα θλιμμένο χαμόγελο στο χαραγμένο από το χρόνο και τον πόνο πρόσωπό του. Του άγγιξα το χέρι, τον καληνύχτισα και βγήκα.

Την επομένη πήγαμε πάλι με το Γιώργο Ηλιάδη. Ο γιατρός ήταν μέσα δεν έβγαινε. Προσπαθούσαμε να κρύψουμε την ανησυχία μας που μεγάλωνε. Τι να συνέβαινε; Πέρασε πολλή ώρα. Κοίταζα το ρολόι. Σύντομα έπρεπε πάρω το δρόμο για το αεροδρόμιο. Κάποτε βγήκε ο γιατρός και έσπευσε να φύγει, κατηφής, σιωπηλός και συνοφρυωμένος . Ρώτησα το Νικόλα αν μπορούσα να δω για έστω ένα λεπτό τον Πρόεδρο. Μπήκε και βγήκε σε λίγο. Τα φάρμακα τον είχαν αποκάμει κι αποκοιμίσει. Έφυγα λυπημένος. Έξω έκανε κρύο. Οσφράνθηκα τον αέρα. Αυτός ο συνδυασμός ψύχρας, περιβάλλοντος και της συγκεκριμένης ψυχονοητικής κατάστασής μου κάτι μου θύμιζε. Αυτήν τη σύνθετη οσφρητική και ψυχονοητική εμπειρία την είχα ξαναβιώσει. Ναι. Την είχα ξαναβιώσει ένα παγερό πρωινό του '94 στη Βιέννη, όπου υπηρετούσα, βγαίνοντας από ένα Νοσοκομείο. Την είχα ονομάσει, μάλιστα: , «θανατίλα». Ρίγος με διεπέρασε. Σε λίγο το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Για πρώτη φορά ένιωσα τόσο έντονα αυτό που πρέπει να αισθάνονταν οι εξόριστοι περασμένων εποχών. Μαύρες σκέψεις και πικρές με έζωσαν . Δεν έφυγε, τον διώξαμε Τον διώξαμε. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν έφυγε. Τον διώξαμε. Τον εκδικηθήκαμε σκληρά και τον τιμωρήσαμε ανελέητα για τα καλά που μας έκανε. Ημεδαπή πολιτική μετριότης, αμβλεία πολιτική όραση και μικροπολιτική απληστία, επικουρούμενες από τη διεθνή κοινότητα των δυο-τριών κυβερνήσεων, προσπάθησαν να εκμηδενίσουν την περήφανη κι αξιοπρεπή στάση του λαού μας απέναντι στο Σχέδιο Ανάν τον Απρίλη του 2004 και να ταπεινώσουν τον ηγέτη του. Τον μείωναν, τον χλεύαζαν και, μαζί με τους εχθρούς και άσπονδους φίλους της Κύπρου, τον δαιμονοποίησαν και του φόρτωσαν κάθε πραγματικό ή φανταστικό κακό συνέβηκε ή συμβαίνει σ' αυτόν τον τόπο. Εγκαταλελειμμένος από τέως δικούς βίωνε την πολιτική του μοναξιά αναμένοντας περήφανα και στωικά. Τις μέρες, βδομάδες και μήνες που ακολούθησαν την αποχώρησή του από την Προεδρία θα ένιωσε έντονα τη γεύση της προδοσίας. Στα ταμεία της έσπευσαν πολλοί «φίλοι» και συνεργάτες του για να εισπράξουν τα αργύρια της. Αίφνης η πολιτική μας σκηνή μετατράπηκε σε παζάρι όπου τα πάντα πωλούνταν. Συνειδήσεις και ιδεολογίες, πολιτικές θέσεις και αξίες, ψευτιές, ρουφιανιές και πληροφορίες, εξαργυρώνονται έναντι μιας θέσης επ' αμοιβή , έναντι κάποιου αξιώματος με επιρροή, έναντι μιας κάποιας εύνοιας ή έστω ολίγης αίσθησης εξουσίας. Στο θυσιαστήριο του προσωπικού συμφέροντος, έθυαν, συχνά με τη μάσκα του καταδότη, το προηγούμενο ίνδαλμά τους μαζί και τα ψήγματα αξιοπρέπεια που τους είχαν απομείνει, για να εξευμενίσουν τη θεά νέα τάξη πραγμάτων ώστε να τους διασφαλίσει τα προσωπικά τους κεκτημένα και να τους επιδαψιλεύσει με νέες τιμές. Τα έβλεπε όλα αυτά και δεν παραπονιόταν. Μειδιούσε με θλίψη για την κατάντια των ανθρώπων μα δεν κατηγορούσε κανένα. Αντίθετα, εύρισκε για τον καθένα και μια δικαιολογία. Η αγνωμοσύνη, όμως κι η αχαριστία σκοτώνουν αργά, σταθερά και σίγουρα.

Η ήττα στις εκλογές τον πίκρανε πολύ, όχι όμως λόγω της λιποταξίας και της προδοσίας. Το συζητήσαμε μερικές φορές. «Αυτό ήθελε ο λαός, αυτό έγινε», έλεγε. Τον πίκρανε για άλλο λόγο: φοβόταν πως η ήττα ήταν σημάδι κόπωσης που προμήνυε συνθηκολόγηση. Με την αγωνία αυτή άφησε το λαό και τον τόπο του που τόσο λάτρεψε. Τα κακά μαντάτα ήλθαν και μας κτύπησαν εκεί , πέρα από τη θάλασσα, σαν επιβεβαίωση παλιάς είδησης και λειτούργησαν μόνο σαν έναυσμα του θρήνου. Ο θάνατος του παλικαριού είχε ήδη συντελεστεί. Έγινε την ώρα που τον έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.

Ο Τάσος Τζιωνής ήταν Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του τέως Προέδρου Παπαδόπουλου

-----------------------------------------------

CYPRUS MAIL
16 December 2008

A man who understood his people very well

By Miguel Angel Moratinos

To Tassos Papadopoulos

Tassos Papadopoulos, former President of the Republic of Cyprus, died last Friday in Nicosia. I met him soon after he became
President, when I was still European Union Special Representative for the Middle East Peace Process. My wife knew his wife and family well. He was a Levantine personality characteristic of the generation of Cypriots that, inspired by independence for their island, defended a legitimate nationalism against the British presence there.

I am writing these few lines, not only out of friendship for a great Cypriot patriot, but also seeking to eradicate the false image of him presented in Europe and the West as somebody who was stubborn and maximalist, who blocked a definitive solution to the Cyprus problem. Tassos Papadopoulos was an excellent personification of the Cypriot character; he was a staunch Hellenist, but educated in the strictest British tradition, which led him to become one of the most brilliant lawyers in Cyprus. His legal knowledge was always to the forefront when analysis was needed of any proposed solution to the dispute.

He became Head of State of Cyprus at a very hopeful time for his country, after the excellent negotiation process carried out by the previous governmental team, which led to Cyprus joining the European Union. All seemed well on course for all the ambitions of
the Cypriots to be fulfilled.

Much has been written and said about the attitude of President Papadopoulos  during the negotiations and about the referendum by which the Annan Plan was rejected, but what is inescapable is that the vast majority of Greek Cypriots did not accept it.

Few Western leaders read all the fine details of this plan, and as has occurred in other international negotiations, the course of
least resistance was adopted, namely that of pointing to a scapegoat, somebody held to be responsible - in this case, the President of Cyprus – rather than continuing negotiations, searching for a solution that would be acceptable to all parties. This does not invalidate the effort made by the Turkish Cypriots in the process, but all of us who have ample experience in the international arena, and especially in the area of the eastern Mediterranean, are well aware that any negotiating position can be improved and that what is important is to enjoy popular support.

I witnessed how President Papadopoulos made political ground within the EU itself and how his position and his arguments made
themselves better understood. During this time, as the Spanish Foreign Minister, I had many opportunities to work with him and to exchange viewpoints, with the aim of reaching a definitive solution to the Cyprus problem. I can corroborate that this was his real passion, and despite diverse viewpoints, it was apparent that he was prepared to negotiate in good faith with the other side in order to reach a final agreement. He trusted in Spain and in our diplomacy, thanks to our good relations with Turkey, and on several occasions we were able to help resolve sensitive issues.

He admired modern, democratic Spain, and its Mediterranean vocation. He believed that young Cypriots could be better acquainted with the Spanish language and that students could study at universities in our country, in order to vary the current tendency to attend
Greek or British universities.

He stood for re-election at the last elections, and was convinced he would win, but his good friend and political partner Dimitris Christofias, received greater support from the voters. The last time we met was in Beijing, on the occasion of the inauguration of
the Olympic  Games last August. Subsequently we spoke on the telephone on several occasions. His deep, throaty voice - caused by a lifelong tobacco habit - did not conceal his perfect command of English. He never ceased to encourage me to assist the present Government of President Christofias in achieving the long-desired reunification of the island.

He understood his people very well and I know he wished to resolve the  Cypriot question, to achieve a definitive reconciliation with the modern, dynamic European Turkey, which is so close to this island-continent, as some have termed Cyprus.

Today, Tassos, you will receive the acknowledgement of all your people, to which I add my own and of Spain, another Mediterranean country.
 
Miguel Angel Moratinos is Minister of Foreign Affairs and Co-operation of Spain
 

Για τον Τάσσο Παπαδόπουλο

Του Miguel Angel Moratinos* Την Παρασκευή πέθανε στη Λευκωσία ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον γνώρισα λίγο μετά την εκλογή του, όταν ακόμη ήμουν Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η σύζυγός μου ήξερε καλά τη σύζυγό του και την οικογένειά του. Η προσωπικότητά του ήταν χαρακτηριστικά ανατολίτικη, όπως είναι η γενιά των Κυπρίων στην οποία ανήκε, γενιά σημαδεμένη από την επιθυμία για την ανεξαρτησία της νήσου, που υπερασπίστηκε ένα νόμιμο εθνικισμό ενάντια στη βρετανική παρουσία. Ο λόγος για τον οποίο γράφονται αυτές οι γραμμές, εκτός από τη φιλία και την εκτίμηση προς ένα μεγάλο Κύπριο πατριώτη, εξηγείται από την πρόθεση να αποδιώξω αυτή τη λανθασμένη εικόνα που ο ευρωπαϊκός και δυτικός κόσμος επεδίωξε να εμφανίσει. Την εικόνα ενός ανθρώπου αδιάλλακτου με μαξιμαλιστές θέσεις που απέτρεψε την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούσε την καλύτερη σύνθεση του χαρακτήρα που ορίζεται ως κυπριακός: ήταν ένας Ελληνιστής εκ πεποιθήσεως αναθρεμμένος σύμφωνα με την πλέον αυστηρή βρετανική παράδοση. Αυτή η σύνθεση τον έκανε έναν από τους λαμπρότερους δικηγόρους της Κύπρου. Οι νομικές του γνώσεις ήταν πάντα παρούσες όταν χρειαζόταν να αναλυθεί οποιαδήποτε πρόταση για τη λύση της αντιδικίας. Κατέκτησε το ανώτερο αξίωμα του κυπριακού κράτους στην πλέον ελπιδοφόρα στιγμή, μετά τις εξαίρετες διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβερνητικής ομάδας που έκανε πραγματικότητα την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Τα πάντα έδειχναν να βρίσκονται στην καταλληλότερη θέση προκειμένου να πραγματωθούν όλες οι προσδοκίες των Κυπρίων. Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για τη στάση του Προέδρου Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και του δημοψηφίσματος με το οποίο απορρίφθηκε το Σχέδιο Ανάν IV. Το μόνο βέβαιο όμως είναι, ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων δεν το αποδέχτηκε. Λίγοι είναι οι δυτικοί ηγέτες που διάβασαν αυτό το σχέδιο αναλυτικά και όπως και σε άλλες διεθνείς διαπραγματεύσεις, επέλεξαν την εύκολη οδό: αναζήτησαν έναν αποδιοπομπαίο τράγο -στην περίπτωση αυτή τον Πρόεδρο της Κύπρου- αντί να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να αναζητήσουν μία λύση αποδεκτή από όλα τα μέρη. Η παρούσα κρίση δεν αναιρεί την προσπάθεια από πλευράς των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία, όμως όλοι εμείς που διαθέτουμε πείρα σε διεθνείς διαπραγματεύσεις και κυρίως στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, γνωρίζουμε ότι κάθε διαπραγματευτική προσφορά μπορεί να βελτιωθεί και το σημαντικότερο είναι να έχει κανείς την υποστήριξη των πολιτών. Υπήρξα μάρτυρας της διαδικασίας με την οποία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κέρδιζε πολιτικό βάρος εντός της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η θέση και τα επιχειρήματά του άρχισαν να γίνονται περισσότερο κατανοητά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ως υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ισπανίας, σε πολλές περιστάσεις συζήτησα και συνεργάστηκα μαζί του προκειμένου να βρεθεί μία οριστική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω, ότι αυτό υπήρξε το πραγματικό του πάθος και παρά τη διαφορά των απόψεών μας, καταλάβαινα ότι ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει με την άλλη πλευρά προκειμένου να επιτευχθεί μία οριστική λύση. Είχε εμπιστοσύνη στην Ισπανία και στη διπλωματία μας που είχε καλές σχέσεις με την Τουρκία και ήταν πολλές οι περιστάσεις κατά τις οποίες παρείχαμε τη λύση σε ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα. Θαύμαζε τη δημοκρατική Ισπανία και την αφοσίωσή της στα μεσογειακά ζητήματα. Πίστευε ότι οι Κύπριοι νέοι θα μπορούσαν να μάθουν την ισπανική γλώσσα και οι φοιτητές να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της χώρας μας, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφοροποίηση στη φυσική τάση τους να μεταβαίνουν για σπουδές στην Ελλάδα ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατήλθε ως υποψήφιος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, βέβαιος ότι θα κέρδιζε, όμως ο καλός του φίλος και πολιτικός σύντροφος, Δημήτρης Χριστόφιας είχε μεγαλύτερη υποστήριξη από το εκλογικό Σώμα. Τελευταία φορά τον είδα στο Πεκίνο, με την ευκαιρία της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο. Μεταγενέστερα μιλήσαμε πολλές φορές τηλεφωνικά. Η τρεμουλιαστή και βραχνή φωνή του λόγω της αγάπης του στο κάπνισμα δεν μπορούσε να κρύψει τα άψογα αγγλικά του. Ποτέ δεν σταμάτησε να με παροτρύνει να επιδιώκω να βοηθώ την παρούσα κυβέρνηση του Προέδρου Χριστόφια, προκειμένου να επιτευχθεί η τόσο επιθυμητή επανένωση του νησιού. Καταλάβαινε απόλυτα το λαό του και γνωρίζω ότι θέλησε να επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα και να συμφιλιωθεί οριστικά με αυτή τη σύγχρονη και δυναμική ευρωπαϊκή Τουρκία που είναι τόσο κοντά σε αυτή τη νήσο-ήπειρο, όπως ορίζουν κάποιοι την Κύπρο. Σήμερα, Τάσσο, θα λάβεις την αναγνώριση όλου του λαού σου, στην οποία θέλω να προσθέσω τη δική μου και αυτή μιας μεσογειακής χώρας, όπως η Ισπανία. *Ο Miguel Angel Moratinos, είναι Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας

 

Μα, ήταν τόσο σπουδαίος;

Tuesday, December 16, 2008 9:48 AM

Του Άριστου Μιχαηλίδη Αν άκουγε κάποιος ξένος όσα ελέχθησαν και γράφτηκαν αυτές τις μέρες για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, για τον πατριωτισμό του, τις ικανότητες του, τις γνώσεις του, σίγουρα θα ρωτούσε: Μα είστε τρελοί; Αφού ήταν τόσο σπουδαίος, γιατί τον συκοφαντούσατε; Γιατί του βάζατε τρικλοποδιές; Γιατί τον παρουσιάζατε σαν το τέρας, τον τουρκοφάγο, τον ξεροκέφαλο, αυτόν που δεν θέλει λύση του Κυπριακού; Αφού ήταν τόσο «γνήσιος πατριώτης» πώς και πείσατε τη διεθνή κοινότητα ότι αυτός επεδίωκε τη διχοτόμηση και οι Τούρκοι την επανένωση; «Τον μείωναν, τον χλεύαζαν και, μαζί με τους εχθρούς και άσπονδους φίλους της Κύπρου, τον δαιμονοποίησαν και του φόρτωσαν κάθε πραγματικό ή φανταστικό κακό συνέβηκε ή συμβαίνει σ' αυτόν τον τόπο», γράφει σήμερα στον Φιλελεύθερο (σελ. 17) ο στενός συνεργάτης του, πρέσβης, Τάσος Τζιωνής. «Δεν περιμέναμε ότι η αρρώστια θα σε κτυπούσε τόσο ύπουλα, όπως ύπουλα σε κτύπησαν πολλές φορές οι άνθρωποι», είπε η κόρη του Αναστασία στον αποχαιρετιστήριο λόγο της και δεν θέλησε να πει περισσότερα, όπως δεν θα έλεγε ποτέ τίποτα ούτε ο ίδιος, για τα ύπουλα κτυπήματα. Αλλά, η αλήθεια, που πρέπει να λεχθεί, είναι ότι κτυπούσαν τον Τάσσο για να κτυπήσουν την κοινή γνώμη των Ελληνοκυπρίων, να τους φοβίσουν, να τους πιέσουν, να τους αλλάξουν μυαλά, δυστυχώς όχι μόνο οι ξένοι. Και φυσικά, δεν είναι ζήτημα συναισθηματικό. Είναι πολιτικές πράξεις και ιστορικά γεγονότα, που καταγράφηκαν ήδη και που δεν μπορούν να διαγράφονται επειδή γινόμαστε ανεκτικότεροι στην πιο μοιραία στιγμή της ανθρώπινης ύπαρξης, τη στιγμή του θανάτου. Γιατί επρόκειτο για την υπόθαλψη της λαϊκής ετυμηγορίας στο πρόσωπο του Τάσσου, που ξεκίνησε αμέσως μετά το δημοψήφισμα και συνεχιζόταν αδιάκοπα μέχρι την αποχώρηση του. Όσα δεν μπορούσαν να γίνουν σε βάρος ολόκληρου λαού εγίνοντο σε βάρος ενός ανθρώπου, που θεωρήθηκε εμπόδιο για τους επόμενους σχεδιασμούς, που δεν έπρεπε να ξαναβρούν μπροστά τους ένα λαϊκό τοίχος 76%. Υπάρχει εφημερίδα, που όταν ο Τάσσος βρισκόταν σε συνομιλίες, αντιμέτωπος με την τουρκική αδιαλλαξία, δημοσίευε φωτογραφία του να επιθεωρεί όπλα, τη δεκαετία του 60, για να δείξει ότι ήταν εγκληματίας τουρκοφάγος. Υπάρχουν πολιτικοί που την ώρα που αυτός επέμενε ότι ο Ταλάτ οφείλει να εφαρμόσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, έλεγαν σε πρέσβεις και άλλους παράγοντες: μην τον ακούτε, μπορούμε να παρακάμψουμε την 8η Ιουλίου αφού δεν την θέλει ο Ταλάτ. Υπάρχουν πολιτικοί, που όταν ο Τάσσος ζητούσε να ρίξουν οι Αττίλες το οδόφραγμα, που έστησαν στη Λήδρας για να μην τους αφήσει να εδραιώσουν ακόμα μια προέκταση της κατοχής, οργάνωναν διαδηλώσεις για να τον εκθέσουν ότι αρνείται χωρίς λόγο να ανοίξει τη Λήδρας. Κάποιοι πήγαιναν και στα κατεχόμενα κι έκαναν δηλώσεις για να διαψεύσουν τις καταγγελίες του για την τουρκική προέλαση. Υπάρχουν άλλοι, που την ώρα που ο Τάσσος προσπαθούσε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι αδιάλλακτοι εθνικιστές οι Ελληνοκύπριοι, που απέρριψαν το Ανάν, υποδέχονταν τον Ταλάτ με χειροκροτήματα στον κατεχόμενο Άγιο Μάμα, για να δείξουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι αποδεκτός και διαλλακτικός ενώ ο Ελληνοκύπριος όχι. Αναστασία μου, χρειάζεται τόμους βιβλίων η ιστορία και τόνους ειλικρίνειας ο ιστορικός, για να καταγράψει τα «ύπουλα κτυπήματα».

------------------------------

Sent: Sunday, December 21, 2008 7:36 PM
Subject: Ο Τάσσος έφυγε νωρίς

Ο Τάσσος έφυγε νωρίς

 081220cyprus

 Του Δημήτρη Κωνσταντακόποιυλου

 ‘Ολες οι «αυλές» έχουν «γελωτοποιό», εκφραστή της αναιδούς του δήμου αλήθειας. Εδώ, τον ρόλο παίζει ο Γιάννης δίπλα μου, που ταράζει προς στιγμήν την επίφαση τάξης, φωνάζοντας στον Χριστόφια και τον Καραμανλή, καθώς περνούν βαδίζοντας προς τη σωρό του Προέδρου Παπαδόπουλου: «φανείτε άξιοί του!». Τα χαρακτηριστικά τους τσιτώνονται για ένα κλάσμα μοναχά δευτερολέπτου, προδίδοντας τον ασυνείδητο τρόμο των πολιτικών μπροστά στην ιστορία.

 Στην Αγιά Σοφιά του Στρόβολου, η μάζωξη των πενθούντων θυμίζει μικρογραφία του γένους των Ελλήνων, θεωρητικά ενωμένων περί την ηγεσία τους, ψυχολογικά έτοιμων όμως, αν οι περιστάσεις τους οδηγήσουν, να εξαπολύσουν μιαν ακόμα από τις φοβερές τους εμφύλιες συγκρούσεις. Η τελετή συμβιβάζει αλήθεια και πρωτόκολλο. ‘Αλλωστε, ο Παπαδόπουλος δεν θάξιζε πολλά πράγματα αν δεν προκαλούσε ενόχληση κι αντιδράσεις, όπως εύστοχα υπογραμμίζει από άμβωνος ο Αρχιεπίσκοπος, μπερδεύοντας μια στιγμή, σε αναζήτηση ηγέτη, «Βάσσο» και «Τάσσο».

 Τον τύπο τηρούν άπαντες σχολαστικά, απρόθυμοι να βγάλουν τα πολιτικά «σπαθιά» τους από τα «θηκάρια». Η παραδειγματική αυτοπειθαρχία του εκκλησιάσματος κι όσων δεν χώρεσαν, πιέζει ασφυκτικά το συναίσθημα ηλεκτρίζοντας την ατμόσφαιρα. Πάνω από τη σωρό του Προέδρου πούφυγε πικραμένος, γιατί προδομένος από τους δικούς του, όπως έγραψε ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Τάσσος Τζιωνής, πάνω κι από τα κεφάλια των πολιτικών Κύπρου και Ελλάδας, νοιώθεις εύκολα τον σαρκαστικό χορό που στήσανε Ερινύες, Νέμεσις, Φόβος και Οργή.

Η πολιτική ηγεσία των δύο χωρών αποδίδει τον δέοντα φόρο τιμής.  Ακούει τον επικήδειο του Βάσσου Λυσσαρίδη, του «Γιατρού», που συνδέει ο ίδιος, με το νήμα της ζωής του, ΕΑΜ, ΕΟΚΑ, αντίσταση στη χούντα και απόρριψη του σχεδίου Ανάν, θρύλος του αντιαποικιακού κινήματος, ξακουστός στα πέρατα Αφρικής και Αραβίας. Εναλάσσει μιλώντας αισιοδοξία και μαχητική διεκδίκηση πολιτικού και αγωνιστή, έφηβου γέροντα, με το μίσος και την οργή απελπισμένου ποιητή, που θέλει με τους στοίχους του να αποτρέψει τη φοβερή μοίρα του οίκου των Ατρειδών. Η τέχνη του επιτρέπει ευκολίες που δεν παρέχει η γλώσσα της πολιτικής. Αποτρεπτική κατάρα ακούγεται ο στοίχος του:

 «Πικρή η σκλαβιά

Μην ακουμπήσεις σ’ αυτό το

                        χώμα

Θα σ’ αφανίσει η οργή του

Νερό απ’ τη βρύση της

                      Λαπήθου μη

                       γευτείς.

Πικρό αφιόνι

θα πικρολιώσει

τα πικραμένα σου σωθικά

Αέρα όταν φυσάει απ’ τον

                       βορρά

μην ανασάνεις.

Θάναι στο λέω η τελευταία

                     σου πνοή.»

 Αναρωτιέμαι τι νοιώθουν οι πολιτικοί; Μπορούν άραγε, σήμερα, να βρεθούν πολιτικοί με αίσθηση ιστορικότητας, ικανοί να αφομοιώσουν ιδέες των αντιπάλων τους, αντί ν’ αμύνονται, συναισθηματικά ανάπηροι, στην εναντιότητα; Ο ομιλητής ξαναγυρνάει στην πολιτική, υπογραμμίζει την ενότητα του ελληνισμού, ζητά από τους παρόντες ηγέτες να μην επιτρέψουν ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας a la carte. Ξαναγυρνάει στον στοίχο, μιλώντας στον νεκρό «μαχητή, που δρασκελά τα σύνορα του ‘Αδη», αυτόν που καταψήφισε μαζί του τις επονείδιστες συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, υποσχόμενος ότι

 «‘Οταν το βράδυ ο Ζέφυρος θα συνοδεύει

του Αίαντα το παράφωνο γέλιο

όταν τα κιονόκρανα της Σαλαμίνας

                   φοβισμένα

θα διηγούνται ψεύτικες ιστορίες...

όταν οι μαινάδες θα ξεσχίζουν

τα ανύπαρκτα ιμάτια

εμείς μαζί σου

θα θυμίσουμε στους μόνιμους

και τους περαστικούς ότι

περπατούν στ’ αχνάρια του Ζήνωνα...

ότι αυτά τα χώματα

φιλοξενούν το DNA του Ζήνωνα

του Κίμωνα, του Ρε, του Αυξεντίου.»

 Αριστερά μου, βλέπω τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ, κοντεύει να τον σκοτώσει η  προσπάθεια να μην αφήσει λεύτερα τα δάκρυα για τον Τοεμάρχη του. Δίπλα, η ομορφιά της μαυροφορεμένης κοπελίτσας, κορυφώνει την ένταση της απέραντης απελπισίας της, του βουβού «γιατί;» της, σώμα, πρόσωπο και βλέμμα στα όρια της υστερίας. Δεξιά, μερικοί από τους συντάκτες του σχεδίου Ανάν, μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών, ακούνε ανέκφραστοι τον «Γιατρό» να χαιρετά, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων, τον Πρόεδρο που απέρριψε τα «εθνοκτόνα σχέδια». Το εκκλησίασμα δεν επιτρέπει στον Λυσσαρίδη να μιλήσει. Μία, δύο, δέκα, δεκαπέντε φορές, τον διακόπτει με  πεισματικό, ασταμάτητο χειροκρότημα. Εξίσου πεισματικά, το αρνείται, μια φορά έστω, στον Πρόεδρο Χριστόφια. Ούτε καν οι παρόντες συνεργάτες του...

 Κι αυτός όμως κατάφερε το ακατόρθωτο. Μίλησε πάνω από το φέρετρο του Παπαδόπουλου, τέσσερα χρόνια εταίρου του στην κυπριακή κυβέρνηση, θυμήθηκε τα πάντα, όχι όμως το «’Οχι» στο σχέδιο Ανάν, που απέσπασε το 76% του λαού στο δημοψήφισμα του 2004 και για το οποίο προπάντων θα μείνει στην ιστορία! ‘Εντεκα μήνες, από τις εκλογές μέχρι τον θάνατό του, δεν σήκωσε μια φορά το τηλέφωνο, δεν συναντήθηκε μια φορά με τον τέως Πρόεδρο και σύμμαχό του. Κι ας ήταν το είδωλο της κυπριακής αριστεράς, ο Μίκης Θεοδωράκης, που κατέταξε το ‘Οχι, του 2004, δίπλα στο ‘Οχι του 1940 και στο ‘Οχι στη χούντα του 1967. Αρνούμενοι να υπερασπίσουν την κληρονομιά του δημοψηφίσματος, Χριστόφιας και ΑΚΕΛ, μπορούν άραγε να χτίσουν την απαραίτητη βαθύτερη ενότητα μιας εθνικής ομάδας που τόσο πολύ απειλούν την ύπαρξή της, διαχρονικά, «’Εμποροι των Εθνών» και Εφιάλτες; Τη εικόνα του τραγέλαφου ολοκλήρωσε μια μεγάλη προσωπικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Μορατίνος, που ήρθε αυτόκλητος, να υπερασπιστεί, με άρθρο του στον κυπριακό τύπο, την πολιτική κληρονομιά του Τάσσου, που αρνούνται να υπερασπίσουν τόσοι συμπατριώτες του και πολιτικοί της Ελλάδας.

 «Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα εις αναζήτηση διεθνούς κηδεμόνα», ήταν το κεντρικό σημείο του ιστορικού διαγγέλματος του 2004, που θυμίζει τώρα ο Βάσσος Λυσσαρίδης, διαγγέλματος που ακούνε και ξανακούνε τώρα στην Κύπρο από τις τηλεοράσεις. ‘Ολοι τόδανε τότε, τώρα όμως δεν προσέχουν πια μόνο το δάκρυ και δεν ακούν μόνο το ‘Οχι, σκέφτονται ίσως για πρώτη φορά καλά τα επιχειρήματα.

 Γιατί πέθανε ο Παπαδόπουλος, ρωτάω τον συνομιλητή μου. Παραδόξως, δεν ξαφνιάζεται από την αλλόκοτη ερώτηση. Ο Ευγένιος που με πάει στο αεροδρόμιο, θυμίζει τα κεφάλια των φίλων του που σκότωσαν οι Τούρκοι, τα αυτιά τους που πέρασαν σε κομπολόγια, τον Τουρκοκύπριο που φώναζε «πούναι η μάνα σας να τη γαμίσω», τους συντρόφους του που πέταγαν στη θάλασσα πηγαίνοντας στα ‘Αδανα, τους αγνοούμενους αδελφούς του, πως τον σακάτεψαν αιχμάλωτο. Είναι πολύ ευγενής για να μιλήσει για την Ελλάδα-μητρυιά, που ο Πρόεδρος της ΕΔΑ Ιωάννης Πασσαλίδης, είχε περιγράψει κράτος (προτεκτοράτο) δούλων, που δεν μπορεί να βοηθήσει απελευθέρωση σκλάβων! Τα λέει όλα αυτά για να τον κρίνω με επιείκεια, που, μη θέλοντας τον πόλεμο, θα ψηφίσει όποια λύση κι αν έρθει. Τον τρομάζω κι εγώ με τη σειρά μου, υποστηρίζοντας ότι ο ασφαλέστερος δρόμος για πόλεμο, είναι μια κακιά συμφωνία. Αλλά δεν ξέρω φυσικά που θα καθήσουν, αν και καμωμένα από θέληση ανθρώπων, της ιστορίας τα ζάρια.

 konstantakopoulosd@yahoo.gr

 Κόσμος του Επενδυτή 20.12.2008

-------------------------------------

Τάσσος Παπαδόπουλος : Διαχρονική μορφή του Ελληνισμού.

Βασίλη Φίλια, Καθηγητού, πρώην Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, [Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» 28/12/2008,σελ. 15]

Οι ωροδείκτες της Ιστορίας όπως και οι ωροδείκτες του χρόνου δεν σταματούν ποτέ. Όμως οι ωροδείκτες της  Ιστορίας σημασιοδοτούν το χρόνο, διότι καταγράφουν ανεξίτηλα ό,τι σημαντικό και κρίσιμο συμβαίνει στη διαδρομή του.

Η καταγραφή αυτή δεν είναι απλή παράθεση επεισοδίων και γεγονότων, αλλά συνδέεται με την νοηματοποίησή τους. Ακριβώς γι’ αυτό η Ιστορία δεν συνιστά «καταλογοποίηση» του πρόσκαιρου περιστασιακού και περαστικού αλλά διαμορφώνει τη συνειδησιακή συνέχεια στη ζωή των λαών και των εθνών.

Ακριβώς γι’ αυτό ο άνθρωπος του σήμερα είναι γέννημα του ανθρώπου του χτές και αποτελεί πρόπλασμα του ανθρώπου του αύριο.

Όσοι δεν αντιλαμβάνονται αυτό δεν μπορούν να κατανοήσουν ,επομένως  να εξηγήσουν, την Ιστορία όπως π.χ. οι Αμερικανοί που χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους , για κάτι, που συνέβη στο παρελθόν τη διατύπωση «είναι ιστορία» [its history ]με την έννοια της εξαφάνισης του στην ανυπαρξία. Δεν μπορούν  να κατανοήσουν την Ιστορία , διότι στον ιστορικό χρόνο τίποτα σημαντικό δεν είναι τελεσίδικα παρελθόν, δεδομένου ότι επενεργεί και στο παρόν και στο μέλλον.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε ασημαντότητα επιβιώνει διαχρονικά. Ακριβώς το αντίθετο: η κρησάρα του ιστορικού χρόνου είναι αμείλικτη  και αποβάλλει  ότι είναι κονιορτός και σκόνη του ανθρώπινου γίγνεσθαι.

Στη βάση αυτής της συλλογιστική μπορεί να κριθεί μία μορφή όπως ο Τάσσος Παπαδόπουλος και να υποστηριχτεί η ιστορικότητα της παρουσίας του πέρα από τα όρια της πεπερασμένης ύπαρξής του.

Ο ηγέτης αυτός του Κυπριακού Ελληνισμού εξέφρασε τους πόθους και τις ελπίδες όλων των γνήσιων πατριωτικών δυνάμεων του λαού , που τον γέννησε και τον εξέθρεψε, υψώνοντας το μεγάλο ανάχωμα του ΟΧΙ απέναντι στην εθνική μειοδοσία και τον ραγιαδισμό.

Ανάχωμα , που απετέλεσε και θα αποτελεί στο διηνεκές ένα ιστορικό ορόσημο και σύνορο, που ουδείς μπορεί πλέον να υπερβεί χωρίς να συντριβεί πολιτικά και ηθικά ,επισύροντας εναντίον του αυτό, που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν «Νέμεση της Ιστορίας».

Την κρίσιμη στιγμή και την εσχάτη ώρα ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανέκοψε την πορεία προς τον γκρεμό και τον όλεθρο που είχαν ακολουθήσει οι άνθρωποι του κονιορτού της Ιστορίας. Γι’ αυτό ήταν και θα παραμείνει στη συνείδηση όλων των Ελλήνων , όχι μόνον των Κυπρίων, ένας μεγάλος ηγέτης , μία ιστορική φυσιογνωμία πρώτου μεγέθους. Και αυτό όχι διότι υπήρξε πρόεδρος και ανήλθε στο ύπατο αξίωμα. Τα αξιώματα από μόνα τους δεν κάνουν τον ιστορικό ηγέτη, αλλά ο τρόπος με τον οποίον  τα υπηρετούν. Πόσους και πόσους ύπατους αξιωματούχους –ακόμη και ενόσω ζουν- δεν παραπέμπει η Ιστορία στο διάβα της στην αφάνεια και τη λήθη, δεν τους μεταβάλλει σε κονιορτό;

Από τέτοιους όμως «υψηλόβαθμους» συγκροτήθηκε το μέτωπο κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου. Από «επώνυμους»  νάνους και ανθρωπάρια που προσπάθησαν πατώντας ο ένας στους ώμους του άλλου να πάρουν ύψος και να αναμετρηθούν με τον γίγαντα για να μπορέσουν να τον μειώσουν και να τον σπιλώσουν.

Άδικος ο κόπος° το μόνο, που πέτυχαν ήταν να γίνουν περίγελως και να αποκαλύψουν την μικρότητα και μηδαμινότητά τους .

Δεν ήταν μόνο ξένοι «ειρηνοποιοί» , που με το ανοσιούργημα Ανάν πολέμησαν και υπονόμευσαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο όσο ζούσε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο. Αυτοί στο κάτω –κάτω εκπροσωπούσαν ανομολόγητα συμφέροντα με κορυφαίο εκείνο του αφανισμού του κυπριακού ελληνισμού , που στέκεται εμπόδιο στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στη Μέση Ανατολή.

Όμως οι άλλοι , οι «ημέτεροι» - Κύπριοι και Ελλαδίτες – τι ακριβώς επεδίωκαν με τις άμεσες και έμμεσες πιέσεις στον Τάσσο Παπαδόπουλο για να συναινέσει στην ανάνια  «λύση» του Κυπριακού;

Τι επεδίωκε ο Γ.Παπανδρέου και οι διαγγελείς και αγγελιοφόροι του;

Τι επεδίωκε ο Κ. Μητσοτάκης , το ΕΛΙΑΜΕΠ, οι κουκουλόφρονες πολιτικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα και όσοι μεγαλόσχημοι και μεγαλόστομοι Κύπριοι «ηγέτες»αναγόρευαν το σχέδιο Ανάν ως τη μόνη εφικτή διέξοδο; Τι επεδίωκαν οι σχολιαστές της πενταροδεκάρας, οι δημοσιογράφοι της απελπισίας , οι κοσμοπολίτες «διανοούμενοι»;

Επεδίωκαν , έλεγαν, την ειρήνευση και τη συμφιλίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ταυτόχρονα να βγεί η Κύπρος από την διεθνή απομόνωση και κατακραυγή…Τέρμα λοιπόν τα περί εισβολής και κατοχής, τέρμα τα περί Αττίλα και τουρκικών θηριωδιών κλπ, κλπ.

Στην ουσία όλοι αυτοί ήταν προωθητές ενός φοβικού συμπλέγματος και με κασάνδριους θρήνους και δυσοίωνους  προβλέψεις προσπαθούσαν να κάμψουν τη δύναμη αντίστασης του κυπριακού λαού και να λυγίσουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Δεν το πέτυχαν και οι όποιες πεισιθανάτιες «ανησυχίες» τους για το αποτέλεσμα του ΟΧΙ έπεσαν στο κενό και αποδείχτηκαν σαθρές και βλακώδεις.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος , έχοντας δίπλα  του τη συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνον του κυπριακού, αλλά και του απανταχού ελληνισμού τους νίκησε κατά κράτος, , κυριολεκτικά τους συνέτριψε.

Αυτό σημαίνει μεγάλος ηγέτης και ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν μεγάλος ηγέτης.

Κινήθηκε εναντίον του ρεύματος της εθνικής μειοδοσίας σε ένα σταυροδρόμι αρνητικών συγκυριών , που είχαν δημιουργήσει οι προκάτοχοι του και έδωσε ένα υπόδειγμα γενναίας πολιτικής συμπεριφοράς  όταν :

-         δεν είχε ακόμα γίνει προφανής η ήττα των αγγλοαμερικανών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν,

-         δεν είχαν ακόμη πραγματοποιηθεί οι κοσμοϊστορικές μεταβολές σε βάρος του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική,

-         η Ρωσία δεν είχε ακόμη αρχίσει να παρεμβαίνει ενεργά στη Μέση Ανατολή και τη Βαλκανική.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανέδειξε τη μικρή Κύπρο, έναν κόκκο άμμου στο διεθνές στερέωμα, σε παγκόσμιο υπόδειγμα μιάς μη υποτελούς  εξωτερικής πολιτική και τελικά κέρδισε το σεβασμό όλων , ακόμη και εκείνων , που οι παραπληροφορητές και κεκράκτες – «ημέτεροι « και ξένοι – είχαν στρέψει εναντίον του.

Πέραν τούτου , διέβλεψε και διεκήρυξε απερίφραστα ότι το ξήλωμα του κυπριακού ελληνισμού , που  προέβλεπε το σχέδιο Ανάν θα ήταν η απαρχή του ξηλώματος της Ελλάδας σε ολόκληρο το Αιγαίο .

Τέλος ήταν αυτός που αντέταξε στο τουρκικό εμπάργκο το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην Κύπρο , που αποτελεί ένα βασικό κώλυμα  για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι μεγάλος και διαχρονικός με την ιστορική έννοια του όρου και γι αυτό οι πολιτικές  υποθήκες  του δεν τάφηκαν  μαζύ του, αλλά θα εξακολουθούν να αποτελούν κατευθυντήριο γνώμονα των πολιτικών πραγμάτων στην Κύπρο οσοδήποτε και αν επιχειρείται η αναίρεσή τους στο όνομα μιάς ψευδεπίγραφης και απατηλής ελληνο-τουρκικής «φιλίας».

Δεν είναι τυχαίο ότι ενοχλεί η προσωνυμία «Εθνάρχης» για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, διότι αναδεικνύει το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να πηδήξει πέρα από την πελώρια σκιά του , ενώ αντίστροφα καταδεικνύει το λιλιπούτιο μέγεθος των ορκισμένων – φανερών ή κρυφών –εχθρών και αντιπάλων του .-

 

Αθήνα Χριστούγεννα 2008 

----------------------------------

 Τεκμήρια παραγωγής νοοτροπιών
TOY ΣΑΒΒΑ ΠΑΥΛΟΥ*
Ο απρόσμενος θάνατος του Τάσσου Παπαδόπουλου επανέφερε στη μνήμη μας τις εμπειρίες και τα γεγονότα της εποχής του Δημοψηφίσματος. Όλοι επιστρέψαμε σ' αυτή την περίοδο που...συμπύκνωσε τη σημαντικότερη ανέλιξη της πορείας του Κυπριακού μετά την τουρκική εισβολή. Όλοι θυμηθήκαμε άρθρα, απόψεις, εκπομπές και κουβέντες που ακούστηκαν αυτήν την εποχή, στάσεις και νοοτροπίες που εκτυλίχθηκαν από άτομα και φορείς, όλοι αναστοχαστήκαμε με συγκίνηση το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ταυτόχρονα θυμηθήκαμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ασφυκτικών πιέσεων, των απειλών και των εκβιασμών, για να περάσει αυτό που τα ξένα κέντρα εξουσίας είχαν αποφασίσει πριν από μας για μας.
Η στήλη προσπαθεί να παραμείνει νηφάλια και να συνεχίσει έξω από συναισθηματισμούς την κατάθεση απόψεων και κριτικών για την πληρέστερη πολιορκία του θέματος, αποκλείοντας κάθε παρέμβαση του ανορθολογισμού και της μισαλλοδοξίας. Γι'αυτό, για την κατανόηση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη διαφύλαξη και αρχειοθέτηση των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της περιόδου του δημοψηφίσματος. Οι απόψεις που γράφτηκαν στον Tύπο, στις εφημερίδες και τα περιοδικά, είναι πάντοτε εκεί και είναι εύκολο για τον μελλοντικό μελετητή να προστρέξει σ' αυτές, να πάει σε μια βιβλιοθήκη να τις μελετήσει και να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα.
Υπάρχει όμως το θέμα των εκπομπών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών, που είναι εξίσου σημαντικές και αποκαλυπτικές. Αλήθεια έχει κάποιο Ίδρυμα, Κέντρο Μελετών, Πανεπιστημιακή Σχολή συγκεντρώσει σε μαγνητικές και τηλεοπτικές ταινίες, ή σε ψηφιακή μορφή, αυτό το υλικό της εποχής του δημοψηφίσματος που εκπέμφθηκε και προβλήθηκε από ποικίλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Λευκωσίας, Αθήνας και των άλλων πόλεων. Αυτές οι ταινίες αποτελούν πολύτιμο ιστορικό υλικό, αποτυπώνουν νοοτροπίες, επιχειρηματολογία, στάσεις και συμπεριφορές και η απώλειά τους θα αποτελέσει μεγάλη ζημιά στην ανασύνθεση μιας σημαντικής ιστορικής περιόδου. Μας ενδιαφέρουν όλες οι εκπομπές κυρίως όμως αυτές που προσπάθησαν να προωθήσουν την πραμάτεια του Ανάν, να κάνουν ντελίβερι στα σπίτια των Κυπρίων το δυσώνυμο σχέδιο. Στο θέμα αυτό βασικό ρόλο έπαιξε η εκπομπή του Παύλου Τσίμα, στην ΕΡΤ. Από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Ελλάδας, με μελετημένο τρόπο, οι εκπομπές του προσπαθούσαν να σπάσουν τις ενστάσεις και τις αντιστάσεις του κυπριακού ελληνισμού. Παρακολουθώντας αυτές τις εκπομπές εύκολα εντόπιζες τις βασικές συνισταμένες της ιδεολογικής χειραγώγησης που επιχειρούσαν οι συντελεστές και συντονιστές τους. Τα τηλεοπτικά κύματα υπέβαλλαν ή τόνιζαν ευθέως ότι όσοι αντιδρούσαν εναντίον του σχεδίου Ανάν προέρχονταν κυρίως από το συντηρητικό χώρο, ήταν ακροδεξιοί, παρωχημένοι, μαύρη αντίδραση ενώ όσοι συναινούσαν, εξέφραζαν το νέο πνεύμα που οσονούπω θα φώτιζε τους ορίζοντες. Ακόμη, σ' αυτές τις εκπομπές, επειδή οι επιστήμονες που τις οργάνωναν ήξεραν ότι κάθε αίσθημα ιστορικής περηφάνιας συντείνει στην κριτική και απορριπτική αντιμετώπιση του σχεδίου Ανάν, επέλασαν αρκετοί προσκεκλημένοι που έβαλλαν εναντίον κάθε θέματος που δημιουργούσε ιστορική περηφάνια στον κυπριακό Ελληνισμό, διασύροντας και υπονομεύοντας. Το χειρότερο, για να αποδεχθεί ο κυπριακός ελληνισμός το σχέδιο των Αγγλοαμερικανών και Τούρκων, έπρεπε να δημιουργηθούν στους Κύπριους αισθήματα ενοχής, έπρεπε να αισθάνονταν φταίχτες και θύτες. Στις εκπομπές υποβαλλόταν ότι οι Έλληνες της Κύπρου, λίγο ή πολύ, ξυπνούσαμε κάθε πρωί και ξεκινούσαμε μεροκάματο τον σκοτωμό των Τούρκων. Γιατί τα θύματα έπρεπε να παρουσιαστούν ως θύτες, μόνο έτσι θα ψήφιζαν και υπέρ του σχεδίου Ανάν, ως συγγνώμη και απολογία φταιχτών και θυτών.
Γι' αυτό οι εκπομπές της ΕΡΤ αυτής της περιόδου αποτελούν πολύτιμο υλικό για τον μελετητή. Mπορούμε να εντοπίσουμε τα εξής:
-τους τρόπους κατασκευής και χειραγώγησης της κοινής γνώμης,
-πώς παγιώνονται στάσεις και νοοτροπίες στο κοινωνικό σώμα,
-να προβληματιστούμε για τη δύναμη της τηλεόρασης να δημιουργεί εντυπώσεις και κατευθύνσεις εκ του μη όντος, να αντιστρέφει τα γεγονότα και την πραγματικότητα.

Έχω την εντύπωση ότι, μέσα σε άλλο πολιτικό συγκείμενο τώρα, το παιγνίδι παίζεται με τους ίδιους όρους, οι τρεις θεμελιώδεις οδηγίες που δόμησαν αυτές τις εκπομπές εξακολουθούν να ενεργούν:
α) παρουσίαση της παραδοχής ότι εκφράζει το νέο πνεύμα,
β) κουρέλιασμα της ιστορικής περηφάνιας του τόπου,
γ) πλήρης ανατροπή με την παρουσίαση του θύματος να εμφανίζεται ως θύτης, ο κυπριακός ελληνισμός που υπέστη εθνοκάθαρση και ξεσπίτωμα και στερείται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του να εμφανίζεται ως ένοχος και να εκθειάζονται ο Ταλάτ και η Άγκυρα.

*Ο Σάββας Παύλου είναι φιλόλογος, συγγραφέας.