Παναγιώτης Ήφαιστος

www.ifestos.edu.gr  -- www.ifestosedu.gr  --  info@ifestosedu.gr  -- info@ifestos.edu.gr

Για μετάβαση στην κεντρική σελίδα, άνοιγμα σε άλλο παράθυρο, κλικ εδώ www.ifestos.edu.gr  ή www.ifestosedu.gr

Κύθνος, Σέριφος, Κέα το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2004

 

Το κοπάδι από kέφαλους ήταν μεγάλο. Η φωτογραφία απεικονίζει την σοδιά της ημέρας με πολυάγκυστρο κοντά στον Μέριχα της Κύθνου. Μιλάμε για ένα τεράστιο και μοναδικά επιθετικό κοπάδι (η διαπίστωση έγινε με μάσκα) και σε αρκετά δυνατό καιρό (5-6 μποφόρ). Δυστυχώς η απρονοησία μου να έχω αρκετά πολεμοφόδια (χοντρότερες πετονιές και εφεδρικά αγκίστρια δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα (μιας και καθημερινά έπρεπε να τρέφονται τα έξι άτομα της οικογένειας.  

 

 

 

Οι σκάροι έστω και αν είναι 300-350 γρ. χρειάζονται τρίενα. Όμως, καλύτερα να μην τα ψαρέψεις αν δεν ξέρεις να απολαμβάνεις τα έντόσθιά τους. Μπροστά τους το ρωσικό χαβιάρι μηδενίζεται. Ήδη από τα ομηρικά χρόνια γνώριζαν πως λόγω ιδιομορφιών του σκάρου περιέχει ένα ολόφρεσκο εκλεκτό χόρτο που ολημερίς τσιμπολογάνε στα πλούσια σε βλάστηση βράχια (και μόνο όταν η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, διαφορετικά μεταναστεύουν). Η "σοδιά" που βλέπεται στην φωτογραφία είναι στα νότια νερά της Σερίφου.. 

 

 

 

 

 

 

Το ψήσιμο στην φύση όταν τα ψάρια σχεδόν σπαρταρούν δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλο τρόπο μαγειρέματός τους. Συμβουλή: Δεν τα αλατίζεις ούτε ρίχνεις λάδι. Απλά τα ραντίζεις με θαλασσινό νερό (συμβουλή επαγγελματία ψαρά της Σκοπέλου πριν δεκαπέντε χρόνια). Αν φροντίσεις να έχεις μαζί σου στην παραλία και παγωμένο άσπρο μοσχοφίλερο ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε ξέρα 15-25 μέτρων κάπου στον Σαρωνικό επιστρέφοντας από τις Κυκλάδες.

 Ελεύθερη κατάδυση - ψαροτούφεκο. Έστω και αν πρόκειται για μια σφυρίδα μόλις 3 κιλά, στα 17 μέτρα η κατάδυση αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για όλα τα μέλη του σώματος που δοκιμάζονται στο μέγιστο. Ασφάλεια και επιτυχία απαιτούν μέγιστες και βέλτιστες αποδόσεις ακόμη και γυμνασμένων-εκπαιδευμένων δυτών. Η προθέρμανση και η ψυχική ηρεμία είναι προϋπόθεση για κατάδυση πάνω από 10 μέτρα. Όταν προσεγγίζεις τα 20 μέτρα ή λίγο πιο πάνω σώμα και μυαλό πρέπει να επικοινωνούν αρμονικά. Ο δύτης απαιτείται να έχει πλήρη εποπτεία του περιβάλλοντος , να μετρά τις δυνάμεις του κάθε δευτερόλεπτο και ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τα περιθώρια "της ισχύος του" του θα επιτρέψουν ασφαλή επάνοδο στην ζωογόνο επιφάνεια. Η νοερή αντίστροφη μέτρηση των δευτερολέπτων που διαθέτει ένας οργανισμός χωρίς βράγχια απαιτεί γνώση των ορίων και της στιγμής που πρέπει να βρεθεί στην επιφάνεια. Αναμφίβολα η κατάδυση αποτελεί την πιο δύσκολη σωματική άσκηση η οποία ενώ συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου ταυτόχρονα γυμνάζει όλο ανεξαιρέτως το σώμα, συμπεριλαμβανομένων του μυαλού, της ψυχής και του πνεύματος. Την ηρεμία και σιγαλιά μετά τα δέκα μέτρα μόνο άμα την γνωρίσει μπορεί να την ξέρει. Ως "ελεύθερος δύτης" επί δεκαετίες δεν συνιστώ σε μη εκπαιδευμένους και σε μη έμπειρους να καταδύονται σε τέτοια βάθη. Όποιος τέλος εθίζεται σε τέτοιες δοκιμασίες εξ αντικειμένου είναι οικολόγος και λάτρης του φυσικού περιβάλλοντος.