Παναγιώτης Ήφαιστος

www.ifestos.edu.gr  -- www.ifestosedu.gr  --  info@ifestosedu.gr  -- info@ifestos.edu.gr

 

Για μετάβαση στην κεντρική σελίδα, άνοιγμα σε άλλο παράθυρο, κλικ εδώ www.ifestos.edu.gr  ή www.ifestosedu.gr

Καλοκαίρι 2005

Σεπτέμβριος 2005. Η αργή εξέλιξη της ενημέρωσης  της παρούσης σελίδας προδίδει το γεγονός ότι πέραν των πυκνών ακαδημαϊκών μου ενασχολήσεων (γι' αυτό βλ. τις υπόλοιπες σελίδας) περισσότερο ψάρευα παρά νοιαζόμουν για την ολοκλήρωσή της. Έτσι, αν και προσθέτω εδώ και εκεί μερικά σχόλια και φωτογραφίες, παραμένει "υπό κατασκευή".  

 Οι "ψαράδικες δραστηριότητες" κινήθηκαν στον ευρύτερο Σαρωνικό (τον καλύτερο νομίζω ψαρότοπο της Ελλάδας) και στις Κυκλάδες. Εκτός από ελεύθερη κατάδυση συνεχίστηκαν οι προσπάθειες βελτίωσης των "επιστημονικών μεθόδων" της συρτής βυθού. Πάντα θυμάμαι, βεβαίως την συμβουλή ενός έμπειρου φίλου που είπε ότι η συρτή είναι η πιο δύσκολη μέθοδος ψαρέματος. Θέλει γνώση, υπομονή, ταλέντο, τύχη και διάθεση ρίσκου να χάσεις το τεχνητό ή ζωντανό δόλωμα. Όταν κάτι από αυτά λείπει η αποτυχία είναι βεβαία.  

Εισαγωγή για μια βδομάδα στο ΩΡΛ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου με μερική απώλεια ακοής στο αριστερό αυτί (που ευτυχώς ή δυστυχώς επανήλθε) δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι προήλθε από ελεύθερα καταδυτικά τολμήματα σε ξέρες βάθους πέραν των 15 μέτρων. Πάντως, την επομένη που εξήλθα και επειδή οι γιατροί με διαβεβαίωσαν ότι μάλλον δεν σχετίζεται με τις καταδύσεις (δεν υπήρχε βλάβη στο τύμπανο) επανέλαβα τα καταδυτικά εγχειρήματα "για να ισιώσει το τύμπανο", όπως δήλωσα στην ανησυχούσα οικογένειά μου. Αυτό μάλλον ισχύει επειδή μετά από κάθε κατάδυση η ... ακοή βελτιωνόταν. Για να μην υπάρξει παρανόηση, βέβαια, τονίζω ότι δεν συνιστώ καταδύσεις αντί επισκέψεις στον ΩΡΛ..

Για τις εμπειρίες στην Κέα και Κύθνο θα επανέλθω.

Η πιο πρόσφατη εμπειρία, όμως, ανοικτά της Βάρκιζας, ήταν συγκλονιστική.

Με τεχνητό ψαράκι και σε βάθος περίπου 25 μέτρα "κτύπησε" σφυρίδα 6.5 κιλά.

 

Μετά από πάλη μισής περίπου ώρας και ενώ το "ευγενές και εύγεστο κήτος" έφθασε στα δέκα μέτρα κάτω από το σκάφος η αόρατη πετονιά Νο 40 κόπηκε.

[Για τους παντελώς "αμύητους" επισημαίνω ότι με το αγωνιστικό μηχανάκι δεν τραβάς το ψάρι αλλά το κουράζεις μέχρι να πλησιάσει στο σκάφος. Γι' αυτό δεν χρειάζεται μεγάλο νούμερο πετονιά. Όταν το "κήτος" "παίρνει κεφάλι" χαλαρώνεις το φρένο αφήνοντας πετονιά και την μαζεύεις αμέσως μετά. Ακόμη και μικρό λάθος σ' αυτή την "πάλη" η πετονιά κόβεται. Στην περίπτωσή μας κόπηκε όχι επειδή έγινε λάθος αλλά επειδή το τελευταίο στρεφτάρι σκάλωσε στον οδηγό του καλαμιού".]

Δυστυχώς όμως γι' αυτήν ο αγώνας είχε ήδη κριθεί: "Μεγαλοπρεπώς" ανέβηκε "φουσκωμένη" στην επιφάνεια και με την βοήθεια του γάντζου "επιβιβάστηκε" στο κατάστρωμα.

 

.

 

Δεν πρόκειται μόνο για μια αξιόλογη ερασιτεχνική επιτυχία αλλά ευκαιρία προσέλκυσης σ' αυτό το ευγενές άθλημα των "μικρών βοηθών μου" που προσπαθώ να μυήσω στην μαγεία της θάλασσας.

 

Μερικές μόνο φωτογραφίες από τις πολλές που με ενθουσιασμό τραβήξαμε  περιγράφουν το συμβάν.

 

 Ο ενθουσιασμός των μικρών "βοηθών ψαράδων" (των συχνά ανυπόμονων, όταν με τις ώρες περιφερόμαστε στον Σαρωνικό, Θεοφάνη και Νεφέλης)  νομίζω ότι δεν κρύβεται. Ο Θεοφάνης μου "υποσχέθηκε" ότι ποτέ πια δεν θα επιδείξει ανυπομονησία όταν κάνουμε συρτή ... Να τον πιστέψω;

Χωρίς αυτόν τον μηχανισμό "Penn Reels" με καλάμι 30 lb που "κληρονόμησε" στα παιδιά του ο μακαρίτης ο πατέρας μου Θεοφάνης τέτοια ψάρια δεν βγαίνουν (τουλάχιστον εύκολα) στην επιφάνεια.

Όπως και πολλά άλλα "εργαλεία" βρίσκονται στο γραφείο μου (κρέμονται ακριβώς πάνω από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ... για να με εμπνέουν και να δυναμώνουν την υπομονή μου θυμίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής ενός δύσκολου κειμένου περιμένει το βαθύ γαλάζιο)

Σεπτέμβριος 05

 

 

 

 

Επειδή ο υπογράφων μετά από μακρά διαδρομή στον χώρο του ερασιτεχνικού ψαρέματος είναι πεισμένος ότι καμιά αφήγηση ψαρά που δεν συνοδεύεται με φωτογραφικά ντοκουμέντα είναι δυνητικά προϊόν φαντασίας -οι ερασιτέχνες ψαράδες σ' αυτή την εκδοχή της προσωπικής τους ζωής είναι συχνά μεγάλοι παραμυθάδες- τίποτε δεν είναι αληθές χωρίς ορατή τεκμηρίωση. Έτσι για του λόγου το αληθές παραθέτονται πιο κάτω μερικές ακόμη φωτογραφίες ποικιλόμορφων θηραμάτων αυτής της σαιζόν.

"φρούτα της θάλασσας", όπως λένε οι Γάλλοι        Σαργοί: διαλέγετε και παίρνετε πρώτος είναι κοντά κιλό

   

Τι είναι; σφυρίδα ή στείρα;                                Αυτή πάντως είναι η "γνωστή" ... καθαρισμένη

   

Στο στενό του Λάμπρου Κατσώνη στην Κέα    "γιγαντιαίος" σκάρος ... Σαρωνικού ...

"πιάσαμε λαβράκι". "Παρέα" στην φωτογραφία

κέφαλοι, σκάροι και σαργοί.

ποικιλία έτοιμη για τον φούρνο ... Πρυτανεύει         Δύο μαγιάτικα και ένας κυνηγός συνοδεία οκταποδιών.

το μαγιάτικο.