Παναγιώτης Ήφαιστος

www.ifestos.edu.gr  -- www.ifestosedu.gr  --  info@ifestosedu.gr  -- info@ifestos.edu.gr

Για μετάβαση στην κεντρική σελίδα, άνοιγμα σε άλλο παράθυρο, κλικ εδώ www.ifestos.edu.gr  ή www.ifestosedu.gr

2006


20.3.2006
Ο καταπληκτικός καιρός του Μαρτίου επέτρεψε κάποιες εξορμήσεις ανοικτά στον Σαρωνικό με συρτή αφρού. Σήμερα, γράφοντας ένα δύσκολο για εμένα κείμενο -http://www.ifestos.edu.gr/43.htm - είπα να κάνω μια ολιγόωρη διακοπή.

 

 

Με την θάλασσα σε κατάσταση άπνοιας αρμένισα ανοικτά της Βουλιαγμένης-Φλεβών.
Νομίζω ότι οι φωτογραφίες μιλούν μόνες τους για .... το μεγαλείο του θηράματος.

 

Λίτσα τρία κιλά πιασμένο με popper 2 oz .

Ταχύτητα 5-6 κόμβους... Δεν ήταν μόνη της και έπονται νέες εξορμήσεις τις επόμενες μέρες. .
Το σημαντικότερο είναι ότι ο νεαρός, ο Θεοφάνης, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που υποσχέθηκε να διαβάσει όλα τα βιβλία για την συρτή και το καλοκαίρι να έχει
τον πρώτο λόγο.
 

24.4.2006 Δευτέρα Διακαινησίμου

Από τον πάτο στο πιάτο

Μετά τη χθεσινή (23.4.2006, Πασχαλινή) παραδοσιακή "κρεατοθεραπεία" με αρνάκι γάλακτος Καλαμών έπρεπε να εξισορροπηθεί η διατροφική διαδικασία. Σ' αντίθεση με τους βουνίσιους συμπατριώτες μας, οι ερασιτέχνες ψαράδες του Σαρωνικού και άλλοι νησιώτες ή κοντονησιώτες που εθίζονται στο ολόφρεσκο ψαχνό αφρόψαρων και πατόψαρων, τα σαρκοβόρα ένστικτά τους είναι υπανάπτυκτα. Κατά τη διάρκεια της βαρκάδας στα κοντινότερα νησιά του ευλογημένου Σαρωνικού για κάππαρη -παράδοση με καταβολές σε υπόδουλα ελληνικά εδάφη που συνεχίζεται από παππού σε εγγονό και από πατέρα σε γιο- σκεφτήκαμε ότι ο οργανισμός χρειάζεται εξισορρόπηση με ψαχνό ... καθαρόαιμης σφυρίδας ή κάποιου τέλος πάντων ευγενούς πατόψαρου.

Ο Θεοφάνης, δέκα χρονών, έχει γίνει αφοσιωμένος μελετητής των περιοδικών Θάλασσα, Ψάρεμα, Ψαρεύω, Fishing, αυτά τα καταπληκτικά περιοδικά, μοναδικά και απαραίτητα για κάθε έλληνα φυσιολάτρη (θα επανέλθω). Μου έδωσε λοιπόν την  ιδέα, αντί της κλασικής τεχνικής "μολύβι-φύλακα" να χρησιμοποιήσω μολύβι με κοντό παράμαλλο (3cm) πάνω στην μάνα του Penn. και διακοσάρι μολύβι.

Έτσι, λοιπόν, και ρισκάροντας το Yo-suri 20 cm αυξομειώνοντας την ταχύτητα ή ακόμη και σταματώντας τη μηχανή, ψάρεψα στα 20 μέτρα κοντά στα νησάκια της Σαρωνίδας.

 

Το αποτέλεσμα είναι οι φωτογραφίες που βλέπεται. Κυριολεκτικά "από τον πάτο στο πιάτο", επειδή σε μισή μόνο ώρα και ενώ ακόμη το ευγενές πατόψαρο ήταν ζωντανό, φθάσαμε στη Βάρκιζα.

 

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μισή ώρα στον φούρνο), η ωραία σφυρίδα,  όπως και φαίνεται και στη φωτογραφική αναπαράσταση, στο οικογενειακό τραπέζι.

 

 

 

 

 

 

===============================================

Μαγιάτικα Οκτώβρη-Νοέμβρη στον ευλογημένο Σαρωνικό (βάρος 4-6.5 κιλά).

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν μιλούν από μόνες τους.

 

 

Θα υπάρχουν ψάρια όταν θα μεγαλώσουν ;...

7 κιλά ....

5.5 κιλά ...

Η θυγατέρα μου, όταν ήταν 10 χρονών της ευχήθηκα να γίνει η μεγαλύτερη ψαροπούλα του κόσμου. Νομίζω ότι μάλλον θα η ευχή έπιασε ....

Τα τρομερά παιδιά του Σαρωνικού ....

 

Έμαθα ότι είπαν πολλές ιστορίες στους συμμαθητές τους ...

 

Έπονται σφυρίδες έχτρα, του ευλογημένου Σαρωνικού Οκτ. 2006 (βάρος 5-7 κιλά)